Jean Pesijnhof (Leiden, NL)
31U E 601746 N 5779543
[NL] Deze oude waterpomp siert de binnenplaats van een oud hofje in Leiden uit de 17e eeuw. [EN] This old water pump adorns the courtyard of an old courtyard in Leiden from the 17th century.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]

Toen in het jaar 1655 dit hofje werd gebouwd, vervulde de binnenplaats een belangrijke rol. De 12 omringende huisjes hadden namelijk geen 'privaat'. Om de behoefte te doen moest men dus naar de binnenplaats. Ook andere faciliteiten werden centraal op de binnenplaats ondergebracht, zoals de 'asput' (vuilnisput) en de watervoorziening, in de vorm van deze oude waterpomp. Elke bewoner was verplicht om zich minimaal één keer per maand te wassen!

Het hofje is meer dan 3 eeuwen oud en heeft een roemrucht verleden, dat gedomineerd wordt door religieuze vluchtelingen.

Het werd gesticht door de weduwe van Jean Pesijn, een uit de buurt van Lille hierheen gekomen protestantse vluchteling. In Leiden behoorden Pesijn en zijn vrouw tot de Waalse Hervormde Kerk. In hun testament regelden zij de stichting van een aantal woningen ten behoeve van bejaarden leden van de Waalse kerk, die daarin gratis, en zelfs met ondersteuning, zouden mogen wonen.

Nog veel meer bekendheid heeft deze plek echter als woonplaats van John Robinson en zijn volgers uit Engeland (de 'Pilgrim Fathers'), die in het jaar 1620 met hun schip de Mayflower naar Amerika vertrokken. Zij woonden hier in totaal 11 jaar.

Het hofje wordt vanwege de rijke geschiedenis druk bezocht door toeristen uit binnen- en buitenland. De zonnewijzer met authentieke sokkel draagt bij aan de beleving en maakt de binnenplaats een zeer fotogeniek plekje.

Bron (fragmenten, bewerkt): (visit link)

[EN]

When this almhouse was built in 1655, the courtyard played an important role. The 12 surrounding houses did not have a toilet. To relieve the need, one had to go to the courtyard. Other facilities were also placed centrally in the courtyard, such as the 'ash pit' (garbage pit) and the water supply, in the form of this old water pump. Every resident was obliged to wash at least once a month!

The courtyard is more than 3 centuries old and has an illustrious past, which is dominated by religious refugees.

It was founded by the widow of Jean Pesijn, a Protestant refugee who came here from Lille, France. In Leiden, Pesijn and his wife belonged to the Walloon Reformed Church. In their will they arranged for the foundation of a number of houses for the elderly members of the Walloon Church, who would be allowed to live there for free, and even with support.

However, this place is even more famous as the residence of John Robinson and his followers from England (the 'Pilgrim Fathers'), who left for America in the year 1620 with their ship the Mayflower. They lived here for a total of 11 years.

Due to its rich history, the courtyard is frequently visited by tourists from home and abroad. The sundial with an authentic pedestal adds to the experience and makes the courtyard a very photogenic spot.
Is it Working: no

Nearest Address:
Kloksteeg 21
Leiden, ZH Nederland

Good place to park: N 52° 09.547 W 004° 28.722

How to find.:
[NL] Loop vanaf het parkeerterrein vanaf het westen de stad Leiden in. Neem de hoge toren van de Pieterskerk als oriëntatiepunt. In de Kloksteeg, loop naar nummer 21. U herkent het aan de teksten "Anno" en "1683" aan weerszijden van de witte poort. Overdag is de deur naar de binnenplaats niet op slot en mag u gerust naar binnen. [EN] From the parking lot, walk into the city of Leiden from the west. Take the high tower of the Pieterskerk as a landmark. In the Kloksteeg, walk to number 21. You can recognize it by the texts "Anno" and "1683" on either side of the white gate. During the day, the door to the courtyard is not locked and you can safely enter.

Visiting Restrictions:
Free entrance, public grounds