Hoeve Ten Bogaerde - Koksijde, Belgium
31U E 474342 N 5660143
[NL] Ten Bogaerde was een kloosterschuur die uit de 12e eeuw toebehoorde aan de voormalige Duinabdij. [EN] Ten Bogaerde was a monastic barn belonging, from the 12th century to the former Abbey of the Dunes. [FR] Ten Bogaerde fut une grange monastique appartenant, à partir du XIIe siècle à l'ancienne abbaye des Dunes.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"Deze schuur werd gaandeweg een volwaardige abdijhoeve, bestaande uit meerdere gebouwen. Het huisvestte in de 17e eeuw tijdelijk de gemeenschap van de Duinabdij, omdat de gebouwen van deze abdij in te slechte staat verkeerden, door de schade veroorzaakt door de godsdienstoorlogen, maar ook door het binnendringen van de zandduinen. De gemeente kon rekenen op nieuwe inkomsten door het droogleggen van poldergrond in Zeeuws-Vlaanderen om het nieuwe complex af te werken.

Het werd echter slecht verdedigd in de regio, die erg geagiteerd bleef door de godsdienstoorlogen. Daarnaast had de gemeenschap van 49 monniken een nieuwe plek nodig die ze in het centrum van Brugge vonden. De monniken verlieten in 1628 Ten Bogaerde, dat toen weer als boerderij werd gebruikt, en kregen daarna andere opdrachten. Sinds 1952 is het gebouw beschermd. Tegenwoordig wordt het gedeeld door een restaurant genaamd Mondieu, een cultureel centrum in de oude abdijkerk en de George Grard-stichting."