De Drie Lelies -Maasland (NL)
Still functional flour mill De Drie Lelies near Maasland.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De molen De Drie Lelies is een korenmolen in de Nederlandse plaats Maasland (gemeente Midden-Delfland). De molen ligt aan de Molenweg net buiten het dorp, achter de Dijkmolen. De molen is in 1767 gebouwd ter vervanging van een eerdere standerdmolen op dezelfde plaats. Tot in de jaren 60 van de 20e eeuw was de molen in bedrijf voor het malen van veevoeder. In 1974/1975 is de molen gerestaureerd, waarna De Drie Lelies tot 1985 in bedrijf was. Daarna volgde een lange periode van stilstand. Op 27 oktober 2002 liep de molen tijdens een hevige storm uit de rem en begon hij te draaien, wat kans op grote schade of brand geeft. De molenaar van de Dijkmolen kon erger voorkomen. In 2006 werd begonnen aan een grondige restauratie, die in juni 2007 is voltooid. De molen draait nu regelmatig, niet op vaste dagen.

In de molen is te zien dat er vroeger vier maalkoppels aanwezig zijn geweest. Tegenwoordig is daar nog slechts de maalstoel van over.

Boven de deur is een gevelsteen aangebracht waarop te lezen is:

Den Eerste Steen
Geleyt Op Den 4Mey
Door Teuntje Vander Lely
A.V.D. Lely
Anno 1767

Teuntje van der Lely was de dochter van de eerste molenaar. Helaas is zij door de wieken van dezelfde molen korte tijd later doodgeslagen. Het raam boven de ingang is slechts schijn: de bakstenen in de boog zijn beschilderd om het geheel als raam te doen uitzien.

Google translation:
The mill De Drie Lelies is a flour mill in the Dutch town of Maasland (municipality of Midden-Delfland). The mill is located on the Molenweg just outside the village, behind the Dijkmolen. The mill was built in 1767 to replace an earlier post mill on the same site. Until the 1960s, the mill was in operation for grinding animal feed. The mill was restored in 1974/1975, after which De Drie Lelies was in operation until 1985. This was followed by a long period of standstill. On October 27, 2002, during a violent storm, the mill ran out of brakes and started to rotate, posing the risk of major damage or fire. The miller of the Dijkmolen could have prevented worse. In 2006 a thorough restoration was started, which was completed in June 2007. The mill now runs regularly, not on set days.

In the mill you can see that four milling couples used to be present. Today only the milling chair remains.

Above the door is a plaque that reads:

The First Stone
Geleyt On The 4Mey
By Teuntje Vander Lely
A.V.D. Lely
Anno 1767

Teuntje van der Lely was the daughter of the first miller. Unfortunately, she was beaten to death by the blades of the same mill a short time later. The window above the entrance is only an illusion: the bricks in the arch have been painted to make the whole look like a window.

Additional Dutch info:
(visit link) (buy your flour here!)