Old City of Zamosc, Poland
The beautiful old city of Zamosc
Location: Lubelskie, Poland

Cudowny rynek, oraz dzielnica Starego Miasta w Zamościu, została wpisana na listę UNESCO w roku 1992, co upamiętnia kamienna tabliczka znajdująca się przy wejściu do ratusza. Kompleks jest uznawany za najpiękniejszy w kraju.

Ze strony internetowej UNESCO:
"Stare Miasto Zamość w południowo-wschodniej Polsce jest wybitnym przykładem środkowoeuropejskiego miasta z końca XVI wieku, zaprojektowanego i zbudowanego zgodnie z włoskimi teoriami renesansowymi dotyczącymi tworzenia 'idealnych' miast. To nowatorskie podejście do planowania miasta było wynikiem bardzo ścisłej współpracy między światłym założycielem miasta i wybitnego włoskiego architekta Bernardo Morando. Stare Miasto Zamość dziś zachowuje swój oryginalny prostoliniowy plan ulic i jego unikalne połączenie włoskich i środkowoeuropejskich tradycji architektonicznych, a także części jego fortyfikacji otaczających."

The wonderful market square and Old Town district of Zamość was inscribed on the UNESCO list in 1992, which is commemorated by a stone tablet placed at the entrance to the Town Hall. The complex is considered the most beautiful in the country.

From the UNESCO website:
"The Old City of Zamość in southeastern Poland is an outstanding example of a late 16th-century Central European town designed and built in accordance with Italian Renaissance theories on the creation of “ideal” cities. This innovative approach to town planning was the result of a very close cooperation between the town’s enlightened founder and the distinguished Italian architect Bernardo Morando. The Old City of Zamość today retains its original rectilinear street plan and its unique blend of Italian and Central European architectural traditions, as well as parts of its encircling fortifications."

Type: Site

Reference number: 564