Kasteeldomein Vanackere - Wevelgem, Flanderen
31U E 512784 N 5628543
FR - Château Vanackere avec dépendances. NL - Kasteel Vanackere met aanhorigheden. EN - Monument to the military and civilian victims.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

FR

Description

Hôtel de ville actuel, également appelé château, construit en 1894-1896 comme résidence par la famille Jules Vanackere-Van der Mersch. En 1954, le château et le parc environnant sont achetés par la commune et aménagés en centre administratif. La bibliothèque publique municipale est en cours de construction dans le parc. Château, maison de gardien, pavillons de jardin, berceau et clôture protégés comme monument à M.B. à partir du 3 juin 2005. Château situé dans un parc avec étang, arbres centenaires, deux pavillons de jardin dont un avec cave à glace. Initialement fermé par des portes en fer, maintenant seulement conservé sur le côté gauche du bâtiment. Pendant la Première et la Seconde Guerre mondiale, la maison a été revendiquée par l'occupant allemand pour fonctionner comme «Ortskommandantur». Acheté entièrement en 1953 par la municipalité.

Château. Bâtiment de 1894-1896, construit sur un dessin de C. Vanhoutte (Courtrai), à l'endroit où se trouvait auparavant un manoir de style français. Château en sous-sol, construit dans le style néo-flamand-renaissance. Façade de quatre travées et de deux étages en brique rouge sous une toiture en ardoise complexe marquée par une élégante crête de gel. Utilisation décorative et somptueuse de la pierre bleue pour, entre autres, des plinthes, des seuils continus, des moulures à eau et des bandes murales, des blocs négatifs, des baies vitrées, des balcons, des fioles et des ornements de boule. Baie de porte encastrée, flanquée de deux baies de fenêtre, bordée de pierre bleue en pignon ascendant et avec une couronne en demi-cercle avec un ornement sphérique. Entrée centrale avec palier et portail décoratif en fer forgé. Risalite côté droit sous un haut toit de tente en ardoise surmonté d'un belvédère et flanqué de trois tourelles d'angle élancées et sculptées avec des meurtrières. Frise avec carreaux de céramique en pierre bleue, cadre cintré. Ouvertures murales cintrées au premier étage, ouvertures murales rectangulaires et baies vitrées, décorées de pétoncles au deuxième étage. Paroi latérale gauche également marquée par des tourelles d'angle. Façades latérales et arrière travaillées dans le même style, avec des vérandas en verre ajoutées à l'arrière.

En tant que petit château, construit en l894-l896 par Jules Vanackere-Van der Mersch, membre d'une importante famille Wevelgem. Le site est toujours complet et se compose du château, de la maison du gardien et de deux pavillons de jardin dont un avec une cave à glace. Il convient également de mentionner le portail en fer qui a été conservé au sud-ouest du bâtiment.

Intérieur éclectique. Chaque chambre avec une décoration différente dans des styles néo, typiques de cette période. Cave avec voûtes auge et sol carrelé de ciment, escalier en pierre bleue. Cage d'escalier avec escalier impérial en marbre avec main courante en fonte. Les escaliers en vitrail sont obligatoires. Sol et murs en marbre avec deux pilastres avec chapiteau corinthien à la hauteur de l'escalier. Portes battantes en bois avec supra portas décoratives. Plafond avec moulures et rosace. Cabinet du maire décoré dans un style néo-flamand-renaissance. Murs lambrissés surmontés de peintures inspirées de Pieter Breughel l'Ancien. Un peintre de Courtrai les a réalisés entre 1897 et la Première Guerre mondiale. En 1954, restauré par M. Coolsaet. Cheminée en marbre noir avec paravent préservé surmontée du tableau «Scène d'auberge du XVIIe siècle» de M. Coolsaet de 1954, où il s'est inspiré des primitifs flamands. Les différentes pièces du rez-de-chaussée sont exécutées dans le style néo-rococo, néo-classicisme et néo-flamand-renaissance, elles conservent des plafonds avec moulures décoratives et rosaces. Principalement des murs tapissés, le papier peint est généralement entouré d'un cadre en bois élaboré de manière décorative. Les cheminées en marbre ont été conservées dans différentes pièces. Portes et cheminées avec des supra portas décorées avec des motifs d'arc, des médaillons, des couronnes de lauriers et des guirlandes, dont plusieurs sont en cuivre. Le parquet, tapissé d'un motif de méandre, était conservé dans une pièce. Au dernier étage, les portes ont été conservées et les moulures sous les faux plafonds ont également été conservées.

EN

Description

Current town hall, also called castle, built in 1894-96 as a residence by the Jules Vanackere-Van der Mersch family. In 1954 the castle and the surrounding park were purchased by the municipality and developed into an administrative centre. The municipal public library is being built in the park. The castle, caretaker's house, garden pavilions, cradle and fence were protected as a monument in the M.B. from 3 June 2005. The castle is situated in a park with a pond, century-old trees, two garden pavilions, one of which has an ice cellar. Originally closed with iron gates, now only preserved on the left side of the building. During the First and Second World Wars the house was claimed by the German occupiers to function as an "Ortskommandantur". Purchased entirely in 1953 by the municipality.

Castle. Building of 1894-1896, built to a design by C. Vanhoutte (Kortrijk), on the site of a former French-style manor house. A basement castle built in the neo-Flemish-Renaissance style. Four-bay, two-storey facade in red brick under an intricate slate roof marked by an elegant frost ridge. Decorative and lavish use of bluestone for, among other things, plinths, continuous sills, water mouldings and wall bands, negative blocks, bay windows, balconies, flasks and ball ornaments. Recessed doorway, flanked by two window bays, bordered by rising gable bluestone and with semi-circular crown with spherical ornament. Central entrance with landing and decorative wrought iron gate. Right-hand risalite under a high slate tent roof surmounted by a belvedere and flanked by three slender, carved corner turrets with loopholes. Frieze with bluestone tiles, arched frame. Arched wall openings on first floor, rectangular wall openings and bay windows, decorated with scallops on second floor. Left side wall also marked by corner turrets. Side and rear elevations worked in the same style, with glass verandas added to the rear.

As a small castle, built in l894-l896 by Jules Vanackere-Van der Mersch, a member of an important Wevelgem family. The site is still complete and consists of the castle, the caretaker's house and two garden pavilions, one of which has an ice cellar. Also worth mentioning is the iron gate that has been preserved on the southwest side of the building.

Eclectic interior. Each room with a different decoration in neo styles, typical of this period. Cellar with trough vaults and cement tiled floor, bluestone stairs. Stairwell with imperial marble staircase with cast iron handrail. Stained glass staircases are mandatory. Marble floor and walls with two pilasters with Corinthian capitals at staircase height. Wooden swing doors with decorative supra portas. Ceiling with mouldings and rose window. The mayor's office is decorated in a neo-Flemish-Renaissance style. Panelled walls with paintings inspired by Pieter Breughel the Elder. A painter from Kortrijk did them between 1897 and the First World War. In 1954, restored by Mr Coolsaet. Black marble mantel with preserved screen topped by Mr Coolsaet's painting "17th century inn scene" from 1954, in which he was inspired by the Flemish primitives. The various rooms on the ground floor are executed in the neo-rococo, neo-classicism and neo-Flamand-renaissance style, and still have ceilings with decorative mouldings and rosettes. Mostly wallpapered walls, the wallpaper is usually surrounded by an elaborate decorative wooden frame. Marble fireplaces have been preserved in various rooms. Doors and fireplaces with supra portas decorated with arch motifs, medallions, laurel wreaths and garlands, many of which are in copper. The parquet floor, covered with a meander pattern, was kept in one room. On the top floor, the doors were retained and the mouldings under the false ceilings were also preserved.

NL

Beschrijving

Het huidige stadhuis, ook kasteel genoemd, werd in 1894-96 gebouwd als residentie door de familie Jules Vanackere-Van der Mersch. In 1954 werden het kasteel en het omliggende park door de gemeente aangekocht en tot administratief centrum ontwikkeld. De gemeentelijke openbare bibliotheek wordt in het park gebouwd. Kasteel, poortgebouw, tuinpaviljoens, wieg en omheining beschermd als monument in het M.B. vanaf 3 juni 2005. Het kasteel is gelegen in een park met een vijver, eeuwenoude bomen, twee tuinpaviljoens, waarvan één met een ijskelder. Oorspronkelijk afgesloten met ijzeren hekken, nu alleen nog aan de linkerkant van het gebouw. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het huis door de Duitse bezetters gevorderd om als "Ortskommandantur" te fungeren. Volledig aangekocht in 1953 door de gemeente.

Castle. Gebouw van 1894-1896, gebouwd naar een ontwerp van C. Vanhoutte (Kortrijk), op de plaats van een voormalig herenhuis in Franse stijl. Het kasteel is gebouwd in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Voorgevel van vier traveeën en twee verdiepingen in rode baksteen onder een ingewikkeld leien dak gemarkeerd door een elegante vorstnok. Decoratief en uitbundig gebruik van arduin voor o.a. plinten, doorlopende dorpels, waterlijsten en muurbanden, negblokken, erkers, balkons, kolken en bolornamenten. Verzonken deuropening, geflankeerd door twee venstertraveeën, begrensd door opgaande gevelsteen en met een halfronde bekroning met bolvormig ornament. Centrale entree met overloop en decoratief smeedijzeren hek. Rechts risaliet onder een hoog tentdak met leien, bekroond door een belvédère en geflankeerd door drie slanke, gebeeldhouwde hoektorentjes met schietgaten. Fries met arduinen tegels, gewelfde lijst. Getoogde muuropeningen op de eerste verdieping, rechthoekige muuropeningen en erkers, versierd met schulpen op de tweede verdieping. Linker zijmuur ook gemarkeerd door hoektorentjes. De zij- en achtergevels zijn in dezelfde stijl uitgevoerd, met glazen veranda's aan de achterzijde.

Als klein kasteel in l894-l896 gebouwd door Jules Vanackere-Van der Mersch, een lid van een belangrijke Wevelgemse familie. Het terrein is nog steeds compleet en bestaat uit het kasteel, de conciërgewoning en twee tuinpaviljoens, waarvan één met een ijskelder. Vermeldenswaard is ook het ijzeren hek dat ten zuidwesten van het gebouw bewaard is gebleven.

Eclectisch interieur. Elke kamer met een andere decoratie in neo stijlen, typisch voor deze periode. Kelder met troggewelf en cementtegelvloer, arduinen trap. Trappenhuis met keizerlijke marmeren trap met gietijzeren leuning. Gebrandschilderde glazen trappen zijn verplicht. Marmeren vloer en muren met twee pilasters met Korinthische kapitelen ter hoogte van de trap. Houten draaideuren met decoratieve supra portas. Plafond met lijstwerk en roosvenster. Het kabinet van de burgemeester is ingericht in neo-Vlaamse renaissancestijl. Muren met lambriseringen en schilderijen geïnspireerd door Pieter Breughel de Oudere. Een Kortrijkse schilder maakte ze tussen 1897 en de Eerste Wereldoorlog. In 1954, gerestaureerd door Mr. Coolsaet. Zwart marmeren schouw met bewaard gebleven kamerscherm, bekroond door het schilderij "17e eeuws herbergtafereel" van de heer Coolsaet uit 1954, waarbij hij zich liet inspireren door de Vlaamse primitieven. De verschillende vertrekken op de begane grond zijn uitgevoerd in neo-rococo, neo-classicisme en neo-Flamand-renaissancestijl, en hebben nog plafonds met sierlijsten en rozetten. Meestal behangen muren, waarbij het behang gewoonlijk wordt omgeven door een uitgebreid decoratief houten frame. In verschillende kamers zijn marmeren schouwen bewaard gebleven. Deuren en schouwen met supra porta's versierd met boogmotieven, medaillons, lauwerkransen en guirlandes, waarvan er vele van koper zijn. De parketvloer, bedekt met een meanderpatroon, werd in één kamer bewaard. Op de bovenverdieping zijn de deuren bewaard gebleven en ook het lijstwerk onder de valse plafonds is bewaard gebleven.

Source
Adresse/Adres/Adresses/Address: