Studánka Pod Malýma, Czech Republic
CS: studánka Pod Malýma // EN: Natural Spring Pod Malýma
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
K této zapomenuté studánce jsem v detství chodil dost casto pro vodu z nedalekých Kocouru. Nevím, zda lidový název "Pod Malýma" je správný, ale tak ji pametníci naší rodiny nazývali. Prý by mel být odvozen od tehdejších polícek, která bývala nad lesem u studánky smerem k silnici na Ketkovice. Nyní se zde táhne jednolité velké pole až k Cucicím. V casopise OKNO 5/2013 bylo uvedeno, že jde o studánku "V Gruntech", ale vlastne na žádných mapách uvedena není. Studánka nebyla v posledních letech moc navštevovaná, takže cesticky zarostly. Od silnice od Kocouru byl vysazen pred 20 lety nový les, jehož nynejší hustý porost k ní znemožnil prístup. Od vozové cesty v Gruntech se totéž deje v soucasné dobe. V 90. letech byla renovována a také zde byla postavena lavicka, která vydržela dodnes. Pramen studánky tece do nedalekého Dílského potoka, který následne splývá s Ketkovským potokem a ten v Oslavanech vtéká do reky Oslavy. Rozbor vody není k dispozici, takže pití je na vlastní nebezpecí.

EN:
As a child, I used to go to this forgotten well quite often for water from nearby Kcour. I don't know if the popular name "Pod Malýma" is correct, but that's how our family's witnesses called it. It is said that it should be derived from the fields of that time, which used to be above the forest by the well towards the road to Ketkovice. Now there is a uniform large field up to Cucice. In the magazine OKNO 5/2013 it was stated that it is a well "V Gruntech", but in fact it is not mentioned on any maps. The well has not been much visited in recent years, so the paths have overgrown. A new forest was planted from the road from Kocour 20 years ago, the current dense vegetation of which made it impossible to access it. The same has been happening since the Grunts carriageway at the moment. It was renovated in the 1990s and a bench was built here, which has survived to this day. The spring of the well flows into the nearby Dílský brook, which then merges with the Ketkov brook and which flows into the Oslava river in Oslavany. Water analysis is not available, so drinking is at your own risk.

Source/Zdroj: (visit link)
Public or Private Land?: Public