Watermolen Brustele, Kasterlee, Belgium
Bruitse molen, Houtum, Kasterlee
Location: Antwerpen, Belgium

NL

Watermolen van Houtem of molen van Brustele gelegen op de Kleine Nete, oudste vermelding van een molen teruggaand tot 1248 als banmolen die in het bezit kwam van de abdij van Tongerlo, na verwoesting in 1583 herbouwd in 1593.

Molen en sluis verbouwd in 1921, onder meer het oorspronkelijke houten waterrad vervangen door een metalen; restauratie na de Tweede Wereldoorlog en molen stilgelegd in 1956. Onderslagmolen met bijhorende bedrijfsgebouwen met oudere kern (zie krulspie-ankers), echter grondig gerenoveerd en uitgebreid ten behoeve van de horecafunctie.

EN

Watermill of Houtem or mill of Brustele located on the Kleine Nete, oldest mention of a mill dating back to 1248 as a banmolen that came into the possession of the Abbey of Tongerlo, rebuilt in 1583 after destruction in 1593.
Current Status: Still In Use

Current Use: Horeca