Dodengang, Ijzerdijk, Diksmuide
Dodengang/Boyau de la Mort
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

De Dodengang (Frans: Boyau de la Mort) is een complex van bewaarde loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. De Dodengang ligt naast een bocht van de IJzer in de Diksmuidse deelgemeente Kaaskerke.

Het complex is het laatste stuk van het Belgische front uit de Eerste Wereldoorlog. Duizenden Belgische soldaten kwamen er in de periode van 1914 tot 1918 om. Het Belgische leger werd in 1914 teruggedreven tot Bachten de Kupe, waar in oktober 1914 de Slag om de IJzer plaatsvond. De Dodengang was een vooruitgeschoven post in het verdedigingssysteem en vormde een uitstulping naar de Duitse posities. Duitse strijdkrachten gingen in de nacht van 21 op 22 oktober 1914 de IJzer over bij Tervate. De Belgische posities rond de dodengang waren tot in 1915 niet dieper dan een halve meter. Daarna werden ze uitgediept en versterkt met een seinpost, mitrailleursnesten en een smalspoor voor de aanvoer van munitie en mensen. Om te vermijden dat de Duitsers de loopgraaf in zouden nemen was er een uitbouw die de opmars moest tegenhouden, 'de Ruitersschans'. De Belgische en Duitse loopgraven lagen op slechts enkele meters van elkaar, er gebeurden soms raids. Als bescherming hiertegen is de 'muizenval' aangelegd op het einde van de Dodengang. Prikkeldraad, klemijzers en een bunker met schietgaten hielden er de Duitsers definitief weg.

Tot 2017 was de Dodengang beschermd als monument

FR

Le Boyau de la Mort (en néerlandais : Dodengang) est un ensemble conservé de tranchées de la Première Guerre mondiale, situé sur la commune fusionnée de Kaaskerke.

Ce complexe est le dernier vestige des tranchées du front belge de la Grande Guerre.

EN

The Dodengang (Dutch, also called Trench of Death in English and Le Boyau de la mort in French) is a World War I memorial site located near Diksmuide, Belgium. The site is located about 1.5 kilometres (0.93 mi) from the Ijzertoren in the centre of the city, and set directly on the banks of the Yser Canal.

The Dodengang is a 300 yards (270 m) section of preserved trench where many men were killed in World War I. The trench was begun at the time of the Battle of the Yser which was manned by soldiers of the Belgian Army. As part of the Yser Front, it played a key role in preserving the front line in this area and stopping further German incursions across the Yser Canal. Belgian soldiers fought here under the most perilous conditions until the final offensive of 28 September 1918.

In the Battle of the Yser, the Belgian army retreated behind the Yser Canal and dug in. The Belgian fortifications on the Yser Front along the canal bank consisted of a trench and a series of bunkers, all designed to halt the German advance.

To the north of the Belgian fortifications is an area where the German army successfully crossed the Yser Canal and erected a concrete bunker, only a few yards away from where the Belgian army held the position.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Ijzerdijk