Vildtbanesten F5 1764 - Odense, Denmark
32U E 589557 N 6143250
Vildtbanestenen i Skibhusene står i vejforgreningen mellem Skibhusvej og Færgevej. Det er ikke den oprindelige placering, men hvor den præcis stammer fra, ved man ikke. På stenen er indhugget en krone og kongen Frederik den 5. initialer F5, 1764 N.
Location: Denmark

Stenen er beskyttet i henhold til naturfredningslovens § 48, og fredningsstyrelsen har i medfør heraf ladet meddelelse herom notere på ejendommens blad i tingbogen.

Indsamlingsbøssen, der består af en 30-punds kanonkugle fra Frederiksværk, er opsat omkring 1854 og ejes af Stige Bombebøsselaug, som foruden denne bøsse også har haft en indsamlingsbøsse siddende på huset ved færgestedet på den vestlige side af kanalen. Over denne bøsse fandtes et maleri af skib i havsnød.

Bøssen på vildtbanestenen blev lukket og fastgjort omkring 1960 efter tyveriforsøg.

En vildtbane er et stort samlet jagtdistrikt. De mest kendte var forbeholdt kongen. Han afholdt jagter med hovbønderne som klappere. Bønderne måtte også finde sig i, at vildtet græssede på markerne.

Begrebet går tilbage til 1200-tallet, men især Frederik 2. samlede store områder ved mageskifter af det gamle klostergods, og den Nørrejydske vildtbane strakte sig fra Horsens til Viborg, med Skanderborg som centrum. Skanderborg var nok det distrikt, der var rigest på vildt, og der var store mængder vildsvin, men man jagtede også ulve.
Der blev i 1742 opsat vildtbanesten af granit omkring hele Skanderborg vildtbane, der var blevet reorganiseret i forbindelse med oprettelsen af rytterdistriktet. Også i Koldinghus Len besad kongen en stor vildtbane, og i annalerne findes mange beretninger om behandlingen af skovtyve og krybskytter.

Blev en adelsmand grebet i ulovlig jagt på en kongelig vildtbane kom han i fængsel, mens alle andre blev hængt. Bøndernes hunde skulle have det ene forben hugget af ved knæet, så de ikke kunne jage på forbudte områder.

English: The game reserve stone - it, along with now gone stones, marked the kings hunting grounds - in Skibhusene stands in the road branch between Skibhusvej and Færgevej. It is not the original location, but where exactly it originated is not known. On the stone is engraved a crown and King Frederik the 5th initials F5, 1764 N.

The stone is protected in accordance with section 48 of the Nature Conservation Act, and the Danish Conservation Agency has, as a result, had a notice to this effect noted on the property's sheet in the land register.

The collection container, which consists of a 30-pound cannonball from Frederiksværk, was erected around 1854 and is owned by Stige Bombebøsselaug, who in addition to this container also had a collection container sitting on the house at the ferry terminal on the western side of the canal. Above this container was a painting of a ship in distress at sea.

The container on the game track stone was closed and fastened around 1960 after attempted theft.

A game reserve is a large unified hunting district. The most famous were reserved for the king. He held hunts with the hoof farmers as clappers. The farmers also had to accept that the game was grazing in the fields.

The concept dates back to the 13th century, but especially Frederik II gathered large areas at the change of stomach of the old monastery estate, and the Nørrejydske game course stretched from Horsens to Viborg, with Skanderborg as the center. Skanderborg was probably the district that was richest in game, and there were large numbers of wild boar, but wolves were also hunted.

In 1742, granite game track stones were erected around the entire Skanderborg game track, which had been reorganized in connection with the establishment of the equestrian district. Also in Koldinghus Len, the king owned a large game field, and in the annals there are many accounts of the treatment of forest thieves and poachers.

If a nobleman was caught in the illegal hunt on a royal game course, he was imprisoned while everyone else was hanged. The farmers' dogs had to have one foreleg chopped off at the knee so that they could not hunt in forbidden areas.

Source: https: //da.wikipedia.org/wiki/Vildtbane