Bank Pankki clock - Turku, Finland
Kello entisessä Turun Osakepankin talon kyljessä. Clock on the side of the former Turku Osakepankki building.
Location: Finland

[FIN] Näyttävän jugend-talon kyljessä oleva kello. Rakennuksessa on pankkitoiminnan lisäksi ollut pitkään Old Bank-niminen pubi. Tämä muuttui Old River-nimiseksi vuonna 2020.
Kellossa on sekä tuntui että minuutti viisarit. Sen valkoinen tausta voidaan valaista takaapäin. Talon suunnitellut arkkitehti Frithiof Strandell on sijoittanut myös toiseen lähellä olevaan kohteeseensa Betel-kirkkoon näkyvälle paikalle kellon.

Turun Osakepankki - Åbo Aktiebank oli 1896 Turkuun perustettu liikepankki. Sen perustajien joukossa olivat muun muassa Rettigin suku ja veljekset Ernest ja Magnus Dahlström. Pankin jugend-tyylinen Frithiof Strandellin suunnittelema pääkonttori valmistui Turun keskustaan Aurakatu 3:een vuonna 1907. Turun Osakepankki toimi rahoittajana etenkin puunjalostusteollisuudessa ja Venäjän kaupassa. Vuonna 1919 pankilla oli 7 sivukonttoria ja 87 miljoonan markan talletukset.

Åbo Aktiebank osoitti nimellään olevansa lähinnä ruotsinkielisten pankki. Suomenkielisen nimen Turun Osakepankki sai vuonna 1907.

Vuonna 1920 Turun osakepankki yhdessä helsinkiläisen Landtmannabankenin ja vaasalaisen Wasa Aktie Bankin kanssa muodosti Suomen Liittopankin, joka 1924 muuttui Liittopankki Oy:ksi. Liittopankki sulautui osaksi Helsingin osakepankkia 1930-luvulla ja Helsingin osakepankki siirtyi taas Yhdyspankin haltuun 1986.

[EN] Impressive clock on the side of an Art Nouveau house. In addition to banking, the building has long housed a pub called Old Bank. This changed to the Old River in 2020.
The clock has both hour and minute hands. Its white background can be illuminated from behind. The architect Frithiof Strandell, who designed the house, has also placed a clock in another prominent location ,Betel Church.

Turku Osakepankki - Åbo Aktiebank was a commercial bank founded in 1896 in Turku. Its founders included the Rettig family and brothers Ernest and Magnus Dahlström. The bank's Art Nouveau-style headquarters, designed by Frithiof Strandell, was completed in the center of Turku at Aurakatu 3 in 1907. Turku Osakepankki acted as a financier, especially in the wood processing industry and Russian trade. In 1919, the bank had 7 branches and deposits of FIM 87 million.

Åbo Aktiebank proved itself by its name to be mainly a Swedish-speaking bank. Turku Osakepankki was given the Finnish name in 1907.

In 1920, Turku Osakepankki together with Landtmannabanken in Helsinki and Wasa Aktie Bank in Vaasa formed the Finnish Federal Bank, which in 1924 became Liittopankki Oy. The Federal Bank merged into the Helsinki Stock Bank (Helsingin Osakepankki) in the 1930s and the Helsinki Stock Bank was taken over by the United Bank (Yhdyspankki) again in 1986.
Status: Working

Display: Mounted