Boerderij De Hofstad - Olen, the Netherlands
A farm which has been in business since the 18th century, now a biological farm
Location: Noord-Brabant, Netherlands

van dehofstad.com:

Welkom bij onze Biologische Boerderij De Hofstad, een bijna 250 jaar oude boerderij gelegen in de Dommelvallei, op korte afstand van Eindhoven. Boerderij de Hofstad is een echt familiebedrijf waar al jarenlang met veel plezier en goede zorg koeien worden gemolken.

De brabantse langgevel boerderij De Hofstad te Breugel dateert naar inschatting van de Heemkundekring Son en Breugel uit ongeveer de 18e eeuw en is daarmee een van de oudste boerderijen in de gemeente. Vanaf 1832 staat de boerderij vermeld
in het kadaster, echter het zou mogelijk kunnen zijn dat de boerderij al in 1757 gesticht is.

De eerste kadasterkaart is van 1832 en daarop staat de boerderij getekend. Het bijbehorende register vermeldt als eigenaar Gerrit Beks. Het bedrijf stond op de Olenakkers, waar ook het overgrote deel van de bijbehorende landbouwgrond lag. Wanneer Gerrit eigenaar is geworden is niet duidelijk, waarschijnlijk erfde hij het van zijn vader Nicolaas Bex. Boerderij de Hofstad is gesticht door Claas Bex, de opa van Nicolaas Bex, en kreeg toen al de naam De Hofstad mee.

Sinds 1970 is de boerderij eigendom van de familie Vink. De eerste jaren werden er door Gijsbert en Jansje Vink zowel varkens als koeien gehouden, maar zodra de varkensstallen versleten waren is het bedrijf omgezet naar een melkveehouderij. Zoon Albert heeft de melkveehouderij overgenomen en voortgezet. In 2012 heeft Albert besloten dat de woonboerderij te oud is voor bewoning en heeft zodoende de boerderij af laten breken en opnieuw opgebouwd.

In 2014 is het nichtje van Albert Vink, Lia Schots-Uijterlinde, met haar man Paul Schots ingetreden tot de maatschap van het bedrijf. Bij het aangaan van de maatschap is besloten om de naam De Hofstad weer te gaan voeren als bedrijfsnaam. Momenteel worden er rond de 65 koeien gemolken op het bedrijf en is er een schitterende vergaderlocatie opgezet voor ontvangst van verschillende groepen of voor het aanbieden van excursies.

from dehofstad.com:

Welcome to our Organic Farm De Hofstad, an almost 250 year old farm located in the Dommel Valley, a short distance from Eindhoven. Boerderij de Hofstad is a real family business where cows have been milked with great pleasure and care for many years.

The Brabant farmhouse De Hofstad in Breugel dates back to around the 18th century, according to the estimation of the Heemkundekring Son en Breugel, making it one of the oldest farms in the municipality. The farm has been listed since 1832
in the land register, however it could be possible that the farm was founded as early as 1757.

The first cadastral map is from 1832 and the farm is drawn on it. The corresponding register mentions Gerrit Beks as owner. The company was located on the Olenakkers, where the vast majority of the associated agricultural land was. It is not clear when Gerrit became the owner, he probably inherited it from his father Nicolaas Bex. De Hofstad farm was founded by Claas Bex, Nicolaas Bex's grandfather, and was then given the name De Hofstad.

The farm has been owned by the Vink family since 1970. In the first years Gijsbert and Jansje Vink kept both pigs and cows, but as soon as the pigsties were worn out, the company was converted to a dairy farm. Son Albert took over and continued dairy farming. In 2012 Albert decided that the farm is too old for habitation and has therefore demolished and rebuilt the farm.

In 2014, Albert Vink's niece, Lia Schots-Uijterlinde, joined the company's partnership with her husband Paul Schots. When entering into the partnership, it was decided to use the name De Hofstad again as the company name. Currently, around 65 cows are milked on the farm and a beautiful meeting location has been set up to receive different groups or to offer excursions.
Product: dairy farm

Olen 13