Historische Grenspaal - Meppel NL
32U E 309846 N 5841883
Historische Grenspaal bij Molen De Weert aan de Weerdstraat 80 in Meppel. - Historic Boundary Pole near Mill "De Weert" at 80 Weerdstraat in Meppel, The Netherlands.
Location: Drenthe, Netherlands

Aan de ene zijde staat het wapen van Drenthe. (visit link)
Maria met kindeke Jezus op schoot.
Op de andere zijde het wapen van Overijssel. (visit link)
De Hollandse Leeuw.

On one side is the coat of arms of Drenthe. (visit link)
Mary with infant Jesus on her lap.
On the other side the coat of arms of Overijssel. (visit link)
The Dutch Lion.

"Het bestuur van Oud Meppel plaatst donderdagmiddag de oude grenspaal terug tussen Staphorst en Meppel, Overijssel en Drenthe aan het Westeinde bij de Kaapbruggen. Medewerkers van de gemeente Meppel bieden de helpende hand.

Nadat in december 2005 de grenspaal aan de Werkhorst is herplaatst en onthuld door wethouder Oldebesten, volgde kort daarna in 2006 de herplaatsing van twee grenspalen in de Weerdstraat. Eén op de hoek met de Kastanjelaan (bij schoorsteenveger Dekker) en één op het terrein van molen de Weert. Er lag nog een oude grenspaal in de bosjes te roesten. Het opknappen van de oude grenspalen is gebeurd door leraar Albert Jaspers op verzoek van Oud Meppel als leerlingenproject van Stad en Esch, afdeling Bouwtechniek aan de Randweg. Sander Brand, Randy Witte, Pascal Mager en Joshua Mink klaarden deze klus. Er bleek bovendien ook nog een oude grenspaal bij de spoorbaan Kolderveense Bovenboer in Nijeveen te liggen. Ook deze paal is weer opgeknapt en wordt donderdagmiddag door de Historische Vereniging van Nijeveen teruggezet. De palen geven de loop van de Reest aan, zoals die vroeger liep als grensrivier tussen Staphorst en Meppel. De grens bleef dezelfde ondanks latere veranderingen aan de loop van de rivier. Bij elke verandering moest er een paal op het land geplaatst worden om de grens zichtbaar te houden. Zo kwam het dat een stukje Westeinde bij de Kaapbruggen aan de Meppeler kant bij Staphorst hoorde. Daarom ligt KWS Koudasfalt nu nog altijd in Staphorst en niet in Meppel of in Steenwijkerland. De Reest liep vroeger anders. De woningen in de Weerdstraat tussen het huis van schoorsteenveger J.J. Dekker en de Weertmolen zijn in 1956 gebouwd in Staphorst. Wie daar voor de grenswijziging van 1961 geboren werd, kreeg Staphorst in zijn geboorteakte staan. Het water van de Reest liep dus aan de andere kant van de molen. Het zichtbaar maken van het verleden en belangstelling wekken voor het verleden van Meppel is een van de doelstellingen van de Stichting Oud Meppel, aldus voorzitter Herman Jansen. Door het terugplaatsen van de oude grenspalen blijven er stukjes historie zichtbaar in het landschap."
Bron: (visit link)

"The board of Oud Meppel will replace the old border marker on Thursday afternoon between Staphorst and Meppel, Overijssel and Drenthe at the Westeinde at the Kaapbruggen. Employees of the municipality of Meppel lend a helping hand.

After the boundary marker at Werkhorst was relocated and unveiled by Alderman Oldebesten in December 2005, two boundary markers in Weerdstraat were relocated shortly thereafter in 2006. One on the corner with Kastanjelaan (near chimney sweep Dekker) and one on the site of windmill de Weert. An old boundary marker was still rusting in the bushes. The old boundary markers were renovated by teacher Albert Jaspers at the request of Oud Meppel as a student project of Stad en Esch, Building Technology department on the Randweg. Sander Brand, Randy Witte, Pascal Mager and Joshua Mink completed this job. It also turned out that there was also an old border marker at the Kolderveense Bovenboer railway in Nijeveen. This pile has also been refurbished and will be put back on Thursday afternoon by the Historical Association of Nijeveen.The poles indicate the course of the Reest, as it used to run as a border river between Staphorst and Meppel. The boundary remained the same despite later changes to the course of the river. With every change, a pole had to be placed on the land to keep the boundary visible. So it was that a part of Westeinde at the Kaapbruggen on the Meppeler side belonged to Staphorst. That is why KWS Koudasfalt is still located in Staphorst and not in Meppel or Steenwijkerland. De Reest used to be different. The houses in Weerdstraat between the house of chimney sweep JJ Dekker and the Weertmolen were built in 1956 in Staphorst. Those born there before the 1961 border change were given Staphorst in their birth certificate. So the water of the Reest ran on the other side of the mill.Making the past visible and arousing interest in Meppel's past is one of the objectives of the Oud Meppel Foundation, says chairman Herman Jansen. By replacing the old boundary markers, pieces of history remain visible in the landscape."