Molen de Weyert - Makkinga, NL
32U E 313183 N 5873914
[NL] De Weyert is een monumentale achtkante stellingmolen uit 1868. [EN] De Weyert is a monumental octagonal tower mill from 1868.
Location: Friesland, Netherlands

De weyert is oorspronkelijk in 1868 gebouwd als houtzaagmolen in Gorredijk en in 1912 werd verkocht en verplaatst naar het buurtschap Twytel, nabij Makkinga, ter vervanging van een, door blikseminslag, afgebrande molen.
In 1925 werd de molen opnieuw verplaatst naar Makkinga. Hier kwam de molgen aan een gedeeltelijk drooggelegd kanaal te leggen, en aan een tramlijn. Hier kreeg hij zijn huidige functie als korenmolen.
Opvallend detail aan deze molen is dat het is voorzien van een zelfzwichtingsysteem met kleppen in plaats van zeilen.
De naam de Weyert is rond 1984 aan de molen gegeven als eerbetoon aan de molenaar Weyert Zeephat, die de molen in Twytel liet (her)bouwen en hem vervolgens te Makkinga tot op 90 jarige leeftijd heeft bemalen.
In 1984 is de molen gerestaureerd en in 2006 zijn reparaties aand het wiekenkruis en roede uitgevoerd als gevolg van een grote stormschade.

De huidige bestemming is het door vrijwillige molenaars malen van graan en het huisvesten van een museum.

[EN]
The Weyert is built in 1868 as a sawmill in Gorredijk and was sold in 1912 and moved to the hamlet of Twytel, near Makkinga, to replace a one that burned down by lightning.
In 1925 the mill was moved to Makkinga again. Here the molgen came to lay on a partially reclaimed canal, and on a tram line. Here he got his current function as a flour mill.
A striking detail of this mill is that it is equipped with a self-folding system with flaps instead of sails.
The name De Weyert was given to the mill around 1984 as a tribute to the miller Weyert Zeephat, who had the mill (re) built in Twytel and then drained it in Makkinga until the age of 90.
In 1984 the mill was restored and in 2006 repairs were carried out on the wing cross and rod as a result of major storm damage.

The current destination is grinding grain by volunteer millers and housing a museum.

Bron / Source: (visit link)