RM: 508714 - Woon- Winkelpand - Meppel
Monumentaal Woon- Winkelpand aan de Zuideinde 3 in Meppel.
Location: Drenthe, Netherlands

Het Monumentenregister Cultureel Erfgoed (visit link) vermeld:

"Gebouwd in 1933 als 'twee winkelhuizen met twee bovenwoningen' in opdracht van A.J. Danser (Amsterdam) en naar ontwerp van D.J. Lok (Meppel). Het is een voorbeeld van Interbellum Architectuur waarbij invloeden merkbaar zijn van de Amsterdamse School, de Stijl en de Haagse School.

Omschrijving:

Drie bouwlagen onder plat, in baksteen opgetrokken waarbij de begane grond gedomineerd wordt door de etalagepuien bestaande uit een bekleding van zwart marmeren platen en een constructie van hout en staal voor de royale vensters. Kozijnen en deuren in gelakt hout neigend naar Amsterdamse School. De bovenlichten van de etalage pui zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood (met Stijlinvloed). Links entree naar de bovenwoning, daarnaast een etalage pui, een portiek, een tweede etalage pui en een ruimer portiek waar ook de toegangsdeur naar de tweede woning is. In dit gedeelte geglazuurde tegels op vloer en zijwand. Het bovenhuis is in een meer strakke Haagse School-trant gebouwd en kent een symmetrische indeling met een overhoeks geplaatste, uitkragende middenas en een licht uitspringend middenstuk. Aan weerskanten een hangend erker met oorspronkelijk kozijnhout en glas-in-lood in de bovenlichten; dakrand met azuurkleurige tegels bekleed. Aan de buitenkant een rechtgesloten venster met glas-in-lood bovenlicht. De bovenste bouwlaag heeft eenvoudiger rechtgesloten vensters. De dakrand is aangezet met een geel geglazuurde steen waarboven op de zwart geglazuurde tegelrand is bevestigd.

Waardering:

Winkels met bovenwoningen van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de typologie, de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de beeldbepalende ligging aan het Zuideinde (een waardevol stadsgezicht).
Gaaf en zeker daardoor voor de regio zeldzaam."
Monument Number: 508714