Mammoetboom - Gouda, NL
31U E 616861 N 5764036
[NL] Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), te vinden in het van Van Bergen IJzendoornpark in Gouda. [EN] Giant sequoia (Sequoiadendron giganteum), can be found in the Van Bergen IJzendoorn Park in Gouda.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
De mammoetboom of reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) is een boom uit het geslacht Sequoiadendron van de cipresfamilie (Cupressaceae). Het is de zwaarste boom in de wereld. De soort komt van nature voor in Californië waar ze groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada tussen 1.200 en 2.400 m hoogte.

De grootste mammoetboom is de General Sherman Tree. Deze boom is te vinden in het Sequoia National Park in Californië, heeft een hoogte van ruim 83 m, een omtrek van 31 m bij de bodem en 26 m op borsthoogte.

In het Van Bergen IJzendoornpark zijn twee mammoetbomen naast elkaar te vinden waarvan de oudste is geplant bij de aanleg van het park in 1900. De grootste boom is als monumentale boom '9407' in het bomenregister aangemerkt.

[EN]
The giant sequoia or giant sequoia (Sequoiadendron giganteum) is a tree in the Sequoiadendron genus of the cypress family (Cupressaceae). It is the heaviest tree in the world. The species is native to California where it grows on the western slopes of the Sierra Nevada between 1,200 and 2,400 m altitude.

The largest giant sequoia is the General Sherman Tree. This tree can be found in Sequoia National Park in California, has a height of over 83 m, a circumference of 31 m at the bottom and 26 m at chest height.

In the Van Bergen IJzendoorn Park two giant sequoia trees can be found next to each other, the oldest of which was planted when the park was built in 1900. The largest tree is listed as a monumental tree '9407' in the tree register.
Gattung / Species: Riesenmammutbaum (Sequoiadendron giganteum)

Anordnung / Arrangement: Einzelner Baum / Standalone tree