BIGGEST -- Steam engine of the world - Cruquius (NL)
31U E 611619 N 5799914
[NL] Dit enorme gemaal hielp mee met het droogleggen van de Haarlemmermeer in de 19e eeuw (meer dan 200 km²). [EN] This enormous pumping station helped with the reclamation of the Haarlemmermeer in the 19th century (more than 200 km²).
Location: Noord-Holland, Netherlands

[NL]

Momenteel helaas wegens COVID gesloten.
======================================

De grootste stoommachine van Nederland en de wereld. Bovendien werd het stoomgemaal een van de eerste industriële monumenten ter wereld.

Wikipedia zegt:

Gemaal De Cruquius uit 1849 is een van de drie gemalen waarmee de Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggepompt. Bovendien is het de grootste stoommachine ter wereld. Het gemaal is daarna nooit gemoderniseerd en in 1933 buiten werking gesteld. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse rijksmonumenten. Het is genoemd naar de Nederlandse waterbouwkundige Nicolaus Samuelis Cruquius, geboren als Nicolaas Kruik in 1678 te West-Vlieland. De imposante combinatie van techniek en architectuur maken dat De Cruquius een industrieel monument van wereldformaat is. Het gemaal heeft op zijn beurt de naam Cruquius gegeven aan het dorp in de nabijheid.

Werking
De machinekamer uit 1849 is nog aanwezig. Hierin staat 's werelds grootste en best bewaarde stoommachine, de Cornish Engine met een cilinder van 3,66 meter doorsnee. Deze machine drijft acht balansarmen aan van elk 10.000 kilo die als tentakels uit de ronde baksteenbouw naar buiten steken. Aan deze armen hangen zuigers die als waterpomp werken. Samen brachten die bij elke slag van de stoommachine 64.000 liter water omhoog naar de ruim vijf meter hoger gelegen houten stortvloer rond de machinekamer, dat daarna door sluizen aan weerskanten van het ketelhuis de ringvaart instroomde.

Museum
Na 1933 stond De Cruquius enige tijd stil en was verlaten; er waren zelfs plannen het gemaal te slopen. Plannen om De Cruquius als technisch museum te behouden dateren al van 1922. De voorgenomen sloop ging echter niet door, dankzij de inzet van de in 1934 opgerichte Stichting De Cruquius. De Stichting nam het gemaal over voor een symbolisch bedrag van 1 gulden en vestigde er in 1934 een (statisch) museum.

Na een restauratieproject van 20 jaar werd op 4 juni 2002 de machine door prins Willem-Alexander opnieuw (nu hydraulisch) in beweging gesteld. In 2009 verwierf de Vereniging Hendrick de Keyser het gemaal in eigendom. Deze vereniging zet zich al sinds 1918 in voor behoud van gebouwd erfgoed. Het oude gebouw bleek er bouwkundig slecht aan toe, ook door de ondeskundige restauratie van onder meer het voegwerk. Van 2010 tot 2015 werd het opnieuw gerestaureerd en werd het casco, houtwerk en metselwerk hersteld. Het pand kreeg ook een grondige schilderbeurt.

In de ketelhuizen geven modellen van molens, stoommachines en opvoerwerktuigen, poldermaquettes, oude kaarten en prenten een beeld van 2000 jaar strijd tegen het water. Een watermaquette toont hoe Nederland eruit zou zien zonder dijken en wat een stormvloed teweeg zou kunnen brengen.

Sinds 2002 is het gemaal een officiële trouwlocatie. De Cruquius is opgenomen in de Europese Route voor Industrieel Erfgoed.

Bron (bewerkt, passages): Wikipedia (visit link)

[EN]

Currently closed due to COVID.

The biggest steam engine of The Netherlands and the world. In addition, the steam pumping station became one of the first industrial monuments in the world.

Wikipedia says:

The Cruquius pumping station from 1849 is one of the three pumping stations with which the Haarlemmermeer was pumped dry between 1849 and 1852. Moreover, it is the largest steam engine in the world. The pumping station was never modernized after that and was decommissioned in 1933. It belongs to the Top 100 of Dutch national monuments. It is named after the Dutch hydraulic engineer Nicolaus Samuelis Cruquius, born Nicolaas Kruik in 1678 in West-Vlieland. The impressive combination of technology and architecture makes De Cruquius a world-class industrial monument. The pumping station in turn has given the name Cruquius to the village in the vicinity.

Operation
The engine room from 1849 is still there. It contains the world's largest and best-preserved steam engine, the Cornish Engine with a cylinder of 3.66 meters in diameter. This machine powers eight balance arms, each weighing 10,000 kilos, which protrude like tentacles from round brick construction. Pistons that act as water pumps hang from these arms. Together, with each stroke of the steam engine, they lifted 64,000 liters of water to the wooden dump floor around the engine room, which is more than five meters higher, which then flowed into the ring canal through locks on both sides of the boiler house.

Museum
After 1933 De Cruquius stood still for some time and was deserted; there were even plans to demolish the pumping station. Plans to preserve De Cruquius as a technical museum date back to 1922. However, the intended demolition was canceled, thanks to the efforts of the De Cruquius Foundation, founded in 1934. The Foundation took over the pumping station for a symbolic amount of 1 guilder and established a (static) museum there in 1934.

After a 20-year restoration project, Prince Willem-Alexander put the machine in motion again (now hydraulically) on 4 June 2002. In 2009 the Hendrick de Keyser Association acquired the pumping station. This association has been committed to preserving built heritage since 1918. The old building turned out to be in poor construction, also due to the incompetent restoration of, among other things, the pointing. From 2010 to 2015 it was restored again and the airframe, woodwork and masonry were restored. The building was also given a thorough paint job.

In the boiler houses, models of windmills, steam engines and lifting equipment, polder models, old maps and prints provide a picture of 2000 years of struggle against water. A water model shows what the Netherlands would look like without dikes and what a storm surge could cause.

The pumping station has been an official wedding location since 2002. The Cruquius is included in the European Route for Industrial Heritage.

Source (edited, exerpts): Wikipedia (visit link)
Type of documentation of superlative status: Multiple sources. Confirmed by Wikipedia