RM: 38743 - Stefanuskerk - Westerbork
Stefanuskerk gelegen aan de Hoofdstraat 12 in Westerbork.
Location: Drenthe, Netherlands

'De Stefanuskerk is een gotische kerk in de Drentse plaats Westerbork.
In 1206 wordt de capella de Burch genoemd die dan onder de kerk van Beilen valt. Later wordt deze kapel een zelfstandige parochiekerk. De kerk van Westerbork werd gebouwd in het begin van de 15e eeuw, als opvolger van een houten voorganger.

De kerk werd gewijd aan de martelaar Stefanus, net als de moederkerk te Beilen. Na de overdracht van de kerk rond 1600 aan de protestanten raakte deze naam wat in de vergetelheid. Sinds 2007 draagt de kerk weer officieel de naam Stefanuskerk. De avondmaaltafel is vervaardigd in de 17e eeuw en de preekstoel in 1778.
Het orgel is in 1726 gebouwd voor de kerk van Beetgum en door de orgelbouwer Petrus van Oeckelen in 1862 verplaatst naar Westerbork.'
Bron en meer informatie: (visit link)
Monument Number: 38743