RM: 12508 - De Waag - Deventer
De Waag, oudste waaggebouw van Nederland, gelegen op de Brink in Deventer.
Location: Overijssel, Netherlands

De Waag in Deventer is het oudste waaggebouw van Nederland. Sinds 1913 is de Waag een stedelijk museum. U vindt in dit museum niet alleen de topstukken van de stad, maar ook minder bekende objecten. Met haar stedelijke erfgoedcollectie opent Museum De Waag de deuren van het Deventer collectief geheugen. Daarmee is De Waag het eigen erf van iedere Deventenaar. Jaarlijks vinden er twee wisselende tentoonstellingen plaats.

De Waag is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Het werd gebouwd van 1528 tot 1531. In 1643 werd aan de voorzijde een laatmaniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen. De waag was in gebruik tot 1862. Het gebouw heeft diverse ornamenten en reliëfstenen zoals Kiek in de Pot en Kiek uit de Pot. Het staat scheef en is circa 80 cm uit het lood.

Het waaggebouw speelde een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. De kooplieden moesten hier onder verantwoordelijkheid van de stedelijke overheid hun goederen laten wegen. De accijnzen en weeggelden leverden de stad veel inkomsten op. De bovenverdieping was in gebruik als hoofdwacht, strategisch gelegen op een plein waarop twaalf straten, twee stegen en twee poorten uitkwamen. In 1643 werd aan het laat gotische bouwwerk een bordes in renaissancestijl toegevoegd.
Bron: VVV Deventer
Monument Number: 12508