Jan Claesen (Woudrichem, NL)
31U E 638065 N 5742487
[NL] De van het lied zo beroemde Jan Claesen ("Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins") zou in Andel begraven liggen. [EN] The famous Jan Claesen ("Jan Klaassen was a trumpet player in the prince's army") is said to be buried here.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

[NL]

Beschrijving

Beeld op natuurstenen sokkel, waarop een metalen plaat zit met de tekst:

"JAN CLAESEN
te andel begraven
in 1634
sculptuur van
marcus ravenswaay
de bevolking van
de gemeente
woudrichem
aangeboden door
de rotaryclub
9 september 1977"

Het beeld is gesigneerd "Marcus Ravenswaay".

Kunstenaar

Marcus Ravenswaaij (Gorinchem 1925-Hoogblokland 2003), beeldhouwer, werd in de periode 1955-1975 beschouwd als stadsbeeldhouwer van Gorinchem, huwde in 1971 met Marijke Deege.

Jan Claesen, begraven in Andel. de openingszin van de tekst op de grafsteen is "Hier Leyt begraven Jan Claesen", en verderop staat nog dat hij op 8 oktober 1634 werd vermoord door "enen moordenaar van Bredae en geplondert ". Jan Claesen is dus een slachtoffer van een roofmoord geweest.
Gesuggereerd wordt dat deze Jan Claesen dezelfde was als de legendarische trompetter uit het leger van prins Frederik Hendrik, waar Lennart Nijgh ooit het bekende lied over schreef. De naam Jan Claesen was in die tijd echter net zo iets als Jan Jansen nu, dus of deze bewuste Jan ook maar ooit van zijn leven op een trompet geblazen heeft is zeer de vraag. Veel mensen hebben het proberen uit te zoeken, maar niemand heeft een sluitend bewijs kunnen vinden.

Bron: (visit link)

Tussen de kerk en de Koepoort te Woudrichem staat het standbeeld van de veelbezongen trompetter Jan Claesen. Jan Claesen zelf ligt begraven op het kerkhof van Andel, een deelgemeente van Woudrichem.

De tekst van Lennaert Nijgh en de muziek van Boudewijn de Groot maakten Jan Claesen opnieuw bekend in de Lage Landen:
'Jan Claesen was trompetter in het leger van de prins.
Hij marcheerde van Den Helder tot Den Briel.
Hij was geen held en had geen geld en hij hield niet van het krijgsgeweld.
Maar trompetter was hij wel in hart en ziel'.

Jan Claesen werd vermoord, op 8 oktober in 1634. Op de zerk is te achterhalen dat 'Eenen moordenaar van Bredae vermoordde hem met zijn eigen pertye. Jan Claesen heeft zyn bloet onschuldich gestort na die steken'.

Het beeldje te Woudrichem werd op de Nieuwjaarsnacht van 1980 ontvoerd. De gemeente Woudrichem kreeg wel een brief met de boodschap dat Jan Claesen in Andel hoort. En op de oude kerktoren bij het kerkhof van Andel kwam een bord met de leus: 'Jan hoort hier'. De dader is nooit gevonden. Ondertussen staat het beeldje weer op zijn plaats.

Bron: (visit link)

[EN]

Description

Sculpture on a natural stone base, on which is a metal plate with the text:

"JAN CLAESEN
buried in other places
in 1634
sculpture of
marcus ravenswaay
the population of
the municipality
woudrichem
Brought to you by
the rotary club
September 9, 1977 "

The statue is signed "Marcus Ravenswaay".

Artist

Marcus Ravenswaaij (Gorinchem 1925-Hoogblokland 2003), sculptor, was considered the city sculptor of Gorinchem in the period 1955-1975, married Marijke Deege in 1971.

Jan Claesen, buried in Andel. the opening sentence of the text on the tombstone is "Here Leyt buried Jan Claesen", and further on it is stated that on 8 October 1634 he was murdered by "one murderer van Bredae and plundered". Jan Claesen has thus been a victim of a robbery.
It is suggested that this Jan Claesen was the same as the legendary trumpet player from Prince Frederik Hendrik's army, about which Lennart Nijgh once wrote the famous song. The name Jan Claesen was at that time just like Jan Jansen now, so whether this conscious Jan ever blown a trumpet in his life is very much the question. Many people have tried to figure it out, but no one has been able to find conclusive evidence.

Source: (visit link)

Between the church and the Koepoort in Woudrichem is the statue of the much sung trumpeter Jan Claesen. Jan Claesen himself is buried in the cemetery of Andel, a district of Woudrichem.

The lyrics by Lennaert Nijgh and the music by Boudewijn de Groot made Jan Claesen known again in the Low Countries:
Jan Claesen was a trumpet player in the prince's army.
He marched from Den Helder to Den Briel.
He was not a hero and had no money and he did not like the violence of war.
But he was a trumpet player in heart and soul. '

Jan Claesen was murdered on October 8, 1634. On the tombstone it can be found that 'A murderer from Bredae murdered him with his own pertye. Jan Claesen has poured his blood innocently after those stabbing '.

The statue in Woudrichem was kidnapped on the New Year's night of 1980. The municipality of Woudrichem did receive a letter with the message that Jan Claesen belongs in Andel. And on the old church tower near the cemetery of Andel was a sign with the slogan: 'Jan belongs here'. The culprit was never found. Meanwhile, the statue is back in place.