Roosendaal, NL
31U E 601087 N 5710067
[NL] Dit laat 16e-eewse voormalige raadhuis werd vaak verbouwd of gewijzigd. Nu in gebruik als museum en gemeentearchief. [EN] This late 16th-century former town hall was often rebuilt or modified. Currently in use as a museum and municipal archive.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

[NL]

Over het gebouw 'Raadhuis Roosendaal':

Het voormalige Raadhuis van Roosendaal is een oorspronkelijk laat-16e-eeuws gebouw aan de Markt 1 in Roosendaal.

Het gebouw is in de loop der jaren herhaaldelijk gewijzigd. Slechts de overwelfde benedenruimte bleef behouden. Omstreeks 1750 werd het rechthoekige gebouw voorzien van een schilddak met dakruiter en een voorgevel met middenrisaliet en fronton. In 1895 werden verdere wijzigingen aangebracht die echter in 1975 weer ongedaan werden gemaakt.

In de voormalige raadszaal bevindt zich een stenen schouw in Lodewijk XV-stijl uit 1752, vervaardigd door de Antwerpse kunstenaar M. Danco. Het gebouw heeft de status rijksmonument.

Bron: Wikipedia (visit link)

Over de stad Roosendaal:

Roosendaal is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, en de grootste plaats binnen de gelijknamige gemeente Roosendaal. Door zijn ligging aan de spoorlijn Amsterdam-Rotterdam–Antwerpen-Brussel–Parijs vervulde Roosendaal een belangrijke internationale logistieke functie. Roosendaal is het laatste station op Nederlands grondgebied voor de grens met België.

Roosendaal kent een geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Er was toen echter nog geen sprake van een nederzetting, slechts van een verzameling buurtschappen, die gezamenlijk een kapel wilden oprichten. In 1268 was de kapel gereed en schonk Arnoud van Leuven, de toenmalige Heer van Breda, zijn goedkeuring aan een schenking van grond aan deze kapel in "loco dicto Rosendale".

In 1451 werd de Roosendaalse Vliet bevaarbaar gemaakt. Aldus kreeg Roosendaal een haven en konden schepen naar de Dintel of de Steenbergse Vliet, en via deze wateren verder naar de zeearmen varen. De turfwinning in de wijde omgeving van Roosendaal noodzaakte tot het graven van een netwerk van turfvaarten, waarvan de Roosendaalse Vaart naar Roosendaal liep. De turf werd via de Roosendaalse haven uitgevoerd naar Holland, Zeeland, Vlaanderen en Antwerpen. De Roosendaalse schippers ondernamen ook regelmatig tochten overzee naar Engeland en Frankrijk. Vaak brachten de schepen stadsmest als retourlading mee terug. Het hoogtepunt van de turfwinning lag in de 16e en 17e eeuw.

De Tachtigjarige Oorlog (1568–1648) maakte een einde aan de vooruitgang. Roosendaal had zwaar te lijden van de rondtrekkende troepen. De vrijheid was immers niet beschermd door stadsmuren of vestingwerken. In 1572 werd de kerk op de Markt, alsmede het raadhuis, een honderdtal huizen en een aantal schepen, door krijgsgeweld verwoest.

Er heerste in de eerste decennia van de 19e eeuw een grote armoede. In 1816 had Roosendaal een bierazijnbrouwerij, twee bierbrouwerijen, een hoedenfabriek, zeven leerlooierijen, twee messenmakerijen, een olieslagerij, twee windkorenmolens en een waterkorenmolen. Van een industrie van enige betekenis was nog geen sprake.

Toen in 1854 de spoorwegverbinding met Breda, Antwerpen en Lage Zwaluwe tot stand kwam, en ook Station Roosendaal werd geopend, kreeg Roosendaal een internationale transportfunctie. Later kwamen er ook rechtstreekse spoorwegverbindingen met Rotterdam en Vlissingen tot stand. Aldus kwam er ook industrie.

In de 20e eeuw vestigden zich, dankzij de strategische ligging langs de A17 en A58 en tussen de havens van Rotterdam, Antwerpen, Terneuzen en Vlissingen, een aantal logistieke en transportbedrijven in Roosendaal. Sinds 1970 werd Roosendaal ook meer en meer ook een commercieel en dienstencentrum. Ook de detailhandel bloeide op.

Bron: (bewerkt, fragmenten): Wikipedia (visit link)

[EN]

Regarding the building 'Roosendaal Town Hall':

The former town hall of Roosendaal is an original late 16th-century building on Markt 1 in Roosendaal.

The building has been modified several times over the years. Only the vaulted ground floor has been preserved. Around 1750, the rectangular building was provided with a hipped roof with a ridge-top and a facade with a middle risalite and pediment. Further changes were made in 1895 but reversed in 1975.

In the former council chamber is a stone fireplace in Louis XV style from 1752, made by the Antwerp artist M. Danco. The building has the status of a national monument.

Source: Wikipedia (visit link)

Regarding the city of Roosendaal:

Roosendaal is a city in the Dutch province of Noord-Brabant, and the largest town within the municipality of Roosendaal with the same name. Due to its location on the Amsterdam-Rotterdam-Antwerp-Brussels-Paris railway line, Roosendaal fulfilled an important international logistics function. Roosendaal is the last station on Dutch territory before the border with Belgium.

Roosendaal has a history that goes back to the thirteenth century. At the time, however, there was no question of a settlement, only a collection of hamlets that wanted to jointly establish a chapel. In 1268 the chapel was completed and Arnoud van Leuven, the then Lord of Breda, approved a donation of land to this chapel in "loco dicto Rosendale".

In 1451, the Roosendaalse Vliet was made navigable. In this way Roosendaal got a harbor and ships could sail to the Dintel or Steenbergse Vliet, and continue to the sea arms via these waters. The peat extraction in the wider area of ??Roosendaal made it necessary to dig a network of peat canals, from which the Roosendaalse Vaart ran to Roosendaal. The peat was exported via the port of Roosendaal to Holland, Zeeland, Flanders and Antwerp. The Roosendaal skippers also regularly made trips overseas to England and France. The ships often brought back city manure as return cargo. The peak of peat extraction was in the 16th and 17th centuries.

The Eighty Years' War (1568–1648) ended progress. Roosendaal suffered greatly from the itinerant troops. After all, freedom was not protected by city walls or fortifications. In 1572, the church on the Markt, as well as the town hall, a hundred houses and a number of ships, were destroyed by violence.

In the first decades of the 19th century there was great poverty. In 1816, Roosendaal had a beer vinegar brewery, two beer breweries, a hat factory, seven tanneries, two cutlery shops, an oil butcher, two wind-flour mills and a water-flour mill. It was not yet an industry of any significance.

When the railway connection with Breda, Antwerp and Lage Zwaluwe was established in 1854, and Roosendaal Station was also opened, Roosendaal acquired an international transport function. Later there were also direct rail connections with Rotterdam and Vlissingen. Thus industry also came.

In the 20th century, thanks to its strategic location along the A17 and A58 and between the ports of Rotterdam, Antwerp, Terneuzen and Vlissingen, a number of logistics and transport companies settled in Roosendaal. Since 1970 Roosendaal has also increasingly become a commercial and service center. The retail trade also flourished.

Source: (edited, excerpts): Wikipedia (visit link)
Name: (Oude) Raadhuis