Willemstad, NL
31U E 599525 N 5728003
[NL] Dit 16e-eeuwse gebouw in renaissancestijl deed ook dienst als kerk, rechtbank, gevangenis en wapen- en graanopslag. [EN] This 16th-century Renaissance-style building also served as a church, courthouse, prison and weapons and grain store.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

[NL]

Over het gebouw 'Oude raadhuis':

Het Raadhuis stamt uit 1587 en is net als vele andere gebouwen in Willemstad deels door Prins Maurits gefinancierd. Prins Maurits wilde wel dat het Raadhuis tevens als kerkgebouw zou dienen (de Koepelkerk was er toen nog niet). Naast Raadhuis en kerk werd het gebouw ook gebruikt als rechtbank. Op de zolder was een graanopslag voor het geval van een belegering en de kelder werd gebruikt als vleeshal, waag en onder de toren bevond zich de gevangenis. Het torenkamertje gebruikte Prins Maurits voor het opbergen van zijn papieren. Tot 1973 is dit monument in gebruikt geweest als gemeentehuis.

Bron: VVV Moerdijk (visit link)

Over de stad Willemstad:

Willemstad is een vestingstad en voormalige gemeente in de gemeente Moerdijk, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Willemstad ligt waar Volkerak en Hollandsch Diep elkaar ontmoeten.

Hoewel de stad Willemstad in 1583 werd gesticht, gaan de eerste tekenen van bewoning van dit gebied vele duizenden jaren terug. De eerste signalen van duidelijke bewoning vinden pas vele eeuwen later plaats. Halverwege de 16e eeuw ontstond in dit gebied het dorpje Ruigenhil. Ruigenhil kreeg in 1565 langzaamaan gestalte in de in dit gebied gelegen gors, die door Jan IV van Glymes, markies van Bergen op Zoom, was ingepolderd. Op 17 juni 1583 na de Slag bij Steenbergen namen de Spanjaarden Steenbergen in. Willem van Oranje liet Ruigenhil daarom versterken tot vesting. Na diens dood in 1584 verleende zijn zoon, Prins Maurits, de plaats in 1585 stadsrechten. Willems stad kreeg de officiële naam Willemstad.

Prins Maurits liet de 'fortificatiemeester' Adriaen Anthonisz de vesting uitbreiden tot zijn huidige vorm van een zevenpuntige ster. De bastions op de punten van de ster werden ieder genoemd naar een van de zeven provinciën die zich hadden verenigd in de strijd tegen Spanje. De plattegrond van het stadje past zo goed bij de vestingwerken dat vaak gedacht wordt dat beide tegelijk ontworpen zijn. In eerste instantie telde de vesting vijf bastions en twee kleine forten. De vesting is later meerdere malen verbeterd.

Ook werd, door Coenraat Norenburch, in Willemstad een protestantse kerk gebouwd, de Koepelkerk (1607). Dit is de eerste voor de protestantse eredienst gebouwde kerk in Nederland. Prins Maurits verleende financiële steun voor de kerk, op voorwaarde dat deze in een ronde of achtkante vorm zou worden gebouwd. In 1623 liet Maurits in Willemstad de Princehof bouwen (sinds 1973 Mauritshuis). Het gebouw was vanaf 1973 het stadhuis van de gemeente Willemstad, tot Willemstad in 1997 opging in de gemeente Moerdijk.

Er bestaat een band tussen Willemstad en de familie Van Oranje; een van de titels van Willem-Alexander is Heer van Willemstad. Zie Titels van de Nederlandse koninklijke familie.

Willemstad doorstond in 1793 een beleg door de Fransen, maar werd overgegeven na de val van Bergen op Zoom. In het begin van de 19e eeuw werd Willemstad bezocht door koning Lodewijk Napoleon op 27 en 28 april 1809 en door diens broer keizer Napoleon Bonaparte op 4 oktober 1811. De keizer gaf opdracht tot de bouw van een kruithuis. Na de Engelse invasie, tijdens de Walcherenexpeditie, versterkten de Fransen de kustverdediging met twee forten ten zuiden van Willemstad: Fort Sabina Henrica en Fort de Hel.

In 1874 werd Willemstad het centrum van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Het moest Holland beschermen tegen troepen die vanuit Brabant het Hollandsch Diep wilden oversteken en de toegang voor schepen naar het Hollandsch Diep afsluiten. In 1922 vertrok het garnizoen definitief uit Willemstad.

In mei 1940 kwam het zover dat Willemstad werkelijk een bescheiden rol in de verdediging van Nederland speelde, aan het Zuidfront van Vesting Holland. Al sinds de mobilisatie had Willemstad weer een bescheiden garnizoen van troepen die het vestingstadje in geval van oorlog als voorverdediging van de positie Numansdorp moesten verdedigen. Met name het veerpunt was daarbij van belang. Op de vierde oorlogsdag, 14 mei 1940, kwam een Duitse verkenningseenheid met pantserwagens richting Willemstad. Na een korte schermutseling werd de verdediging opgegeven en viel Willemstad in Duitse handen. De Duitsers zouden tijdens de oorlog de oude maritieme waarde van Willemstad weer enig blazoen geven. Enkele kazematten werden op de oude wallen gebouwd en een bescheiden garnizoen was aanwezig om ze te bezetten.

Tot 1 januari 1998 was Willemstad een zelfstandige gemeente; sindsdien is het een deel van de gemeente Moerdijk.

Bron (bewerkt, passages): Wikipedia (visit link)

[EN]

Regarding the building 'Oude raadhuis':

The Town Hall dates from 1587 and, like many other buildings in Willemstad, is partly financed by Prince Maurits. Prince Maurits wanted the Town Hall to also serve as a church building (the Koepelkerk was not there yet). In addition to the town hall and church, the building was also used as a court. In the attic was a grain store in case of a siege and the cellar was used as a meat hall, weigh house and under the tower was the prison. Prince Maurits used the tower room to store his papers. Until 1973 this monument was used as a town hall.

Source: VVV Moerdijk (visit link)

Regarding the city of Willemstad:

Willemstad is a fortified city and former municipality in the municipality of Moerdijk, in the Dutch province of North Brabant. Willemstad is where Volkerak and Hollandsch Diep meet.

Although the city of Willemstad was founded in 1583, the first signs of habitation in this area go back many thousands of years. The first signs of clear habitation do not occur until many centuries later. The village of Ruigenhil arose in this area in the mid-16th century. Ruigenhil gradually took shape in 1565 in the bunting in this area, which was reclaimed by Jan IV van Glymes, Marquis van Bergen op Zoom. On June 17, 1583 after the Battle of Steenbergen, the Spaniards took Steenbergen. William of Orange therefore had Ruigenhil strengthened into a fortress. After his death in 1584, his son, Prince Maurits, granted the place city rights in 1585. Willemstad was given the official name Willemstad.

Prince Maurits had the 'fortification master' Adriaen Anthonisz expand the fortress into its current form of a seven-pointed star. The bastions at the tips of the star were each named after one of the seven provinces that had united in the fight against Spain. The town map is so well suited to the fortifications that it is often thought that both were designed at the same time. At first the fortress had five bastions and two small fortresses. The fortress was later improved several times.

Coenraat Norenburch also built a Protestant church in Willemstad, the Koepelkerk (1607). This is the first church built for Protestant worship in the Netherlands. Prince Maurits provided financial support for the church on the condition that it be built in a round or octagonal shape. In 1623 Maurits had the Princehof built in Willemstad (Mauritshuis since 1973). The building was the town hall of the municipality of Willemstad from 1973, until Willemstad was merged into the municipality of Moerdijk in 1997.

There is a link between Willemstad and the Van Oranje family; one of Willem-Alexander's titles is Lord of Willemstad. See Titles of the Dutch Royal Family.

Willemstad withstood a siege by the French in 1793, but was surrendered after the fall of Bergen op Zoom. In the early 19th century, Willemstad was visited by King Louis Napoleon on April 27 and 28, 1809 and by his brother Emperor Napoleon Bonaparte on October 4, 1811. The emperor ordered the construction of a powder house. After the English invasion, during the Walcheren Expedition, the French reinforced the coastal defenses with two forts south of Willemstad: Fort Sabina Henrica and Fort de Hel.

In 1874 Willemstad became the center of the Defense Line of the Hollandsch Diep and the Volkerak. It had to protect Holland against troops who wanted to cross the Hollandsch Diep from Brabant and close off the access for ships to the Hollandsch Diep. In 1922 the garrison left Willemstad for good.

In May 1940 it came to the point that Willemstad really played a modest role in the defense of the Netherlands, on the Southern Front of Fortress Holland. Ever since the mobilization, Willemstad had again a modest garrison of troops who had to defend the fortified town in case of war as a defense for the position of Numansdorp. The spring point in particular was important. On the fourth day of the war, May 14, 1940, a German reconnaissance unit with armored vehicles came to Willemstad. After a brief skirmish, the defense was given up and Willemstad fell into German hands. During the war, the Germans would once again give Willemstad's old maritime value some blazon. A few casemates were built on the old ramparts and a modest garrison was present to occupy them.

Willemstad was an independent municipality until January 1, 1998; since then it has been part of the municipality of Moerdijk.

Source (edited, excerpts): Wikipedia (visit link)
Name: Oude raadhuis