Elektrische Limonadefabriek Verlaan - Leidschendam, NL
Former lemonade factory in Leidschendam with a niced tiled facade
Location: Zuid-Holland, Netherlands

van limonadefabriek.com:

Begin 1900 ontstonden er op verschillende plaatsen in Nederland Limonadefabriekjes. De vervaardiging van limonade was op basis van een gekookte siroop. Ook de Fam. Verlaan besloot in die periode Limonade te gaan maken. Meneer Verlaan ging in de leer bij Limonadefabriek Wilson in Den Haag en niet veel later werd de eerste Limonade gemaakt in de schuur achter hun kruidenierswinkeltje aan de Venestraat 43. De eerste 250 flesjes werden rond gebracht met een kruiwagen naar de lokale café's en kruideniers. De klanten kring groeide en na een de hondenkar en paard en wagen werd de eerste Chevrolet vrachtauto's aangeschaft. Deze werden gestald in een oude schuur met krotwoning aan de overzijde van de winkel.

Het ging de firma goed en in 1931 gaf Verlaan opdracht aan de gebroeders E.A.H. en H.C. Halverhout een gebouw te ontwerpen en te bouwen waarin plaats was voor een limonadefabriekje en – bergplaats, een bierkelder en twee bovenwoningen, te bouwen op de plaats waar van de oude woning met schuur op Venestraat 56. Het was voor die tijd en plaats als Veur en Stompwijk een modern gebouw dat industriële vooruitgang uitstraalde.

De vervaardiging van limonade en de distributie ervan waren zeer simpel, op basis van een gekookte siroop. De eerste 250 flesjes limonade van Verlaan werden rondgebracht met een kruiwagen, later een hondenkar en weer later paard en wagen. Cafés en winkels waren het afzetgebied. Om zijn inkomsten te vergroten ging Verlaan, net zoals vele andere limonadeleveranciers, ook bier bottelen en verkopen. Dit Amstelbier werd per boot en later per vrachtauto aangevoerd uit Amsterdam.

Toen in 1931 de Elektrische Limonadefabriek van Verlaan werd gebouwd was de ondergang voor dergelijke fabriekjes al ingezet. Vanaf 1930 ontstond grote concurrentie door Coca-Cola en vanaf 1933 door de vruchtensappen van Hero. De kleinere fabrieken realiseerden zich dat ze niet tegen de grote fabrikanten warn opgewassen en richten tezamen Vrumona op. Deze moderne fabriek zou centraal de limonade gaan maken om die vervolgens aan de kleinere fabrieken te leveren. Vrumona werd hiermee direct een belangrijke speler met een groot netwerk en verwierf ook het Pepsi contract. Heineken en nam in de jaren erna Vrumona over.

In het laatste oorlogsjaar was in de fabriek een uitdeelpost ingericht van de centrale keuken die in Leidschendam in gebruik was van november 1944-22 juli 1945. De Elektrische Limonadefabriek P. Verlaan & Zonen werd in 1975 gesloten.

Hierna bood het pand o.a. de ruimte aan een installatiebedrijf en aannemersbedrijf. Vandaag de dag is De Limonadefabriek thuisbasis van reclamemakers Vorza - Creative Projects en MC United, zij vormen de basis van de 'Mannen van de Limonadefabriek'.

from limonadefabriek.com:

At the beginning of 1900, lemonade factories were established in various places in the Netherlands. The lemonade was made on the basis of a boiled syrup. The Fam. Verlaan decided to start making Lemonade during that period. Mister Verlaan became an apprentice at the Lemonade Factory Wilson in The Hague and not much later the first Lemonade was made in the shed behind their grocery shop at Venestraat 43. The first 250 bottles were brought around in a wheelbarrow to the local cafes and grocers. The customer base grew and after the dog cart and horse and cart the first Chevrolet trucks were purchased. These were stored in an old shed with slum dwelling on the other side of the shop.

The company was doing well and in 1931 Verlaan commissioned the E.A.H. and H.C. Halverhout to design and build a building in which there was room for a lemonade factory and storage place, a beer cellar and two apartments upstairs, to be built on the site of the old house with barn at Venestraat 56. Before that time and place it was like Veur en Stompwijk, a modern building that radiated industrial progress.

The production of lemonade and its distribution were very simple, based on a boiled syrup. The first 250 bottles of Verlaan lemonade were delivered in a wheelbarrow, later a dog cart and later a horse and carriage. Cafés and shops were the market. To increase his income, Verlaan, like many other lemonade suppliers, also started bottling and selling beer. This Amstel beer was brought in from Amsterdam by boat and later by truck.

When the Verlaan Electric Lemonade Factory was built in 1931, such factories had already begun to collapse. From 1930 there was great competition from Coca-Cola and from 1933 from the fruit juices of Hero. The smaller factories realized that they could not cope with the big manufacturers and set up Vrumona together. This modern factory would make the lemonade centrally and then deliver it to the smaller factories. Vrumona immediately became an important player with a large network and also acquired the Pepsi contract. Heineken and took over Vrumona in the following years.

In the last year of the war, the factory had a distribution station for the central kitchen that was in use in Leidschendam from November 1944 to July 22, 1945. The P. Verlaan & Zonen Electric Lemonade Factory was closed in 1975.

After this, the building offered space to an installation company and contractor. Today, De Limonadefabriek is home to advertisers Vorza - Creative Projects and MC United, they form the basis of the 'Mannen van de Limonadefabriek'.
Address::
Venestraat 56