Stelling van Amsterdam (Fort bij Penningsveer) - Penningsveer, Netherlands, ID=759-034
Fort bij Penningsveer as part of the Defence Line of Amsterdam.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Het Fort bij Penningsveer is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen aan de rivier de Liede bij de buurtschap Penningsveer, ten oosten van Haarlem.

Voordat de Stelling van Amsterdam werd aangelegd, kende Amsterdam al een eerdere verdedigingsgordel. Cornelis Krayenhoff kreeg in 1799 de opdracht om een permanente linie rondom de stad te ontwerpen die met gebruik van inundaties en aarden werken Amsterdam moest verdedigen. Deze werken stonden bekend als de Posten van Krayenhoff en bij Penningsveer kwam in 1813 Post 2 gereed, welke later werd opgenomen in de Stelling van Amsterdam.

In 1886 werd begonnen op deze plaats met het opwerken van een aardwerk. Het zand werd daarna lange tijd met rust gelaten zodat het kon inklinken. Negen jaar later werd het zand vergraven tot een verdedigbaar aardwerk. De bomvrije gebouwen van Fort bij Penningsveer werden in 1901 opgeleverd en het fort maakte deel uit van de Positie bij de Liede. Deze Positie lag aan de oostkant van Haarlem bij de Liede en bestond uit dit fort, Fort bij de Liebrug en Fort aan de Liede, een liniewal, batterijen en inundatiesluizen.[1] Het fort kreeg de functie om het acces van de Oude Haarlemmerweg af te sluiten en de belangrijke inundatiesluizen voor de Veer- en Waarderpolder, aan de overkant van de Liede, te verdedigen. Het fort had een bezetting van 169 man volgens een opgave uit 1913.

Het is gebouwd als model A fort en van binnen relatief luxe uitgevoerd. Het kreeg vloertegels en er zijn veel houten tussenwanden en panelen in de vertrekken. Verder heeft het tralies voor de ramen omdat het fort na de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als bewaringskamp. Van 11 november 1946 tot 29 februari 1948 zaten zo’n 225 personen in hechtenis op “Kamp Fort Penningsveer”.[1] Beide hefkoepelgebouwen zijn tijdens de oorlog opgeblazen om de hefkoepels te verwijderen. Het staal van de koepels was nodig voor de Duitse oorlogsindustrie.

Tussen 1950 en 1980 gebruikte het ministerie van Defensie het fort als opslagplaats voor springstoffen en munitie. In 1985 kwam het fort in handen van een stichting die het gebouw ging gebruiken voor jeugdwerk. Groepen dak- en thuislozen hielpen de vrijwilligers bij de renovatie, als onderdeel van een re-integratie-project. Als vervolg daarop is gepoogd allerlei alternatieve bedrijfjes en ateliers te laten vestigen. Het is ook beschikbaar voor verhuur aan groepen. Een gedeelte van het fort is sinds januari 2013 in gebruik bij de stichting HVO-Querido, een organisatie die hulp biedt aan onbehuisden met een psychiatrische beperking of met sociaal-economische problemen.
bron: (visit link)

Google Translation:
The Fort bij Penningsveer is a fort of the Defense Line of Amsterdam. It is located on the river Liede in the hamlet of Penningsveer, east of Haarlem.

Before the Defense Line of Amsterdam was built, Amsterdam already had an earlier defense belt. Cornelis Krayenhoff was commissioned in 1799 to design a permanent line around the city that was to defend Amsterdam using inundations and earthen works. These works were known as the Posten van Krayenhoff and at Penningsveer Post 2 was completed in 1813, which was later included in the Defense Line of Amsterdam.

In 1886 work was started on this place to work up an earthenware. The sand was then left alone for a long time so that it could settle. Nine years later the sand was dug into a defensible earthwork. The bomb-proof buildings of Fort bij Penningsveer were completed in 1901 and the fort was part of the Position bij de Liede. This Position was on the east side of Haarlem at the Liede and consisted of this fort, Fort at the Liebrug and Fort at the Liede, a line wall, batteries and inundation locks. [1] The fort was given the function of closing off the access to the Oude Haarlemmerweg and to defend the important inundation locks for the Veer- and Waarderpolder, on the other side of the Liede. The fort had an occupation of 169 men, according to a 1913 statement.

It was built as a model A fort and has a relatively luxurious interior. It got floor tiles and there are many wooden partitions and panels in the rooms. It also has bars on the windows because the fort was used as a detention camp after the Second World War. From November 11, 1946 to February 29, 1948, some 225 people were in custody at “Kamp Fort Penningsveer”. [1] Both lifting dome buildings were blown up during the war to remove the lifting domes. The steel of the domes was needed for the German war industry.

Between 1950 and 1980 the Ministry of Defense used the fort as a storage place for explosives and ammunition. In 1985 the fort came into the hands of a foundation that used the building for youth work. Homeless and homeless groups assisted the volunteers with the renovation as part of a reintegration project. As a follow-up to this, an attempt was made to have all kinds of alternative companies and workshops established. It is also available for rental to groups. A part of the fort has been in use since January 2013 by the HVO-Querido foundation, an organization that offers help to unhoused people with a psychiatric disability or with socio-economic problems.
source: (visit link)
Type: Building