Eenhoorn - Waag - Hoorn, the Netherlands
Unicorn on the side of the 17th century market building in Hoorn
Location: Noord-Holland, Netherlands

van ikhouvanhoorn.nl:

Rond 1600 werd Hoorn een van de belangrijkste VOC-steden. Veel goederen werden via deze stad getransporteerd vanwege haar gunstige ligging tussen de handelsroutes over de Zuiderzee en die op het land. Zodoende was er een waag nodig, een gebouw waar goederen gewogen werden.

Het stadsbestuur gaf de Amsterdamse beeld- en steenhouwer Hendrick de Keyser in 1608 opdracht tot het bouwen van een waag. Op de gevel prijkt een eenhoorn met het wapenschild van Hoorn. Sinds 1953 is er in De Waag een restaurant te vinden. Dit restaurant D’Oude Waegh zorgt ervoor dat hier niet alleen voedsel gewogen, maar ook geserveerd wordt. Tot op de dag van vandaag is De Waag een herkenbaar icoon tussen de historische panden aan het Hoornse marktplein.

van wikipedia:

Een eenhoorn is een mythisch dier dat sinds de Oudheid wordt beschreven als een beest met een lange, puntige hoorn midden op zijn voorhoofd. De hoorn is kaarsrecht en heeft een spiraalvormige groef. De eenhoorn stond afgebeeld op antieke zegels uit de Indusbeschaving en werd genoemd door auteurs uit de Griekse oudheid, zoals Ctesias, Strabo, Plinius de Jongere en Claudius Aelianus. De Bijbel beschrijft ook een dier, de re'em (waarschijnlijk een wilde stier of oeros), wat in sommige vertalingen ten onrechte werd weergegeven als 'eenhoorn'.

In de Europese volkscultuur werd de eenhoorn vaak afgebeeld als een wit paard- of geitachtig dier met een lange hoorn en gekloofde hoeven (soms met een geitensik). In de Middeleeuwen en Renaissance werd het gewoonlijk gekarakteriseerd als een zeer wild dier uit de bossen, dat symbool stond voor zuiverheid en genade, dat alleen kon worden gevangen door een maagd. De hoorn zou vergiftigd water kunnen zuiveren en ziekten kunnen genezen. In deze eeuwen werd de tand van een narwal, die een spiraalvormige groef heeft, soms verkocht als hoorn van een eenhoorn.

from ikhouvanhoorn.nl:

Around 1600 Hoorn became one of the most important VOC cities. Many goods were transported through this city because of its favorable location between the trade routes across the Zuiderzee and those on land. Therefore a weighing house was needed, a building where goods were weighed.

In 1608, the city council commissioned the Amsterdam sculptor and stonemason Hendrick de Keyser to build a weighing house. A unicorn with the coat of arms of Hoorn adorns the facade. There has been a restaurant in De Waag since 1953. This restaurant D'Oude Waegh ensures that food is not only weighed here, but also served. To this day, De Waag is a recognizable icon among the historic buildings on Hoorn's market square.

from wikipedia:

A unicorn is a mythical animal that has been described since ancient times as a beast with a long, pointed horn in the center of its forehead. The horn is straight and has a spiral groove. The unicorn was depicted on antique seals from the Indus Valley Civilization and was mentioned by authors of ancient Greek such as Ctesias, Strabo, Pliny the Younger and Claudius Aelianus. The Bible also describes an animal, the re'em (probably a wild bull or aurochs), which in some translations was incorrectly rendered 'unicorn'.

In European folk culture, the unicorn was often depicted as a white horse or goat-like animal with a long horn and cleaved hooves (sometimes with a goatee). In the Middle Ages and Renaissance, it was usually characterized as a very wild forest animal, symbolizing purity and grace, that could only be caught by a virgin. The horn could purify poisoned water and cure diseases. In these centuries a narwhal's tooth, which has a spiral groove, was sometimes sold as a unicorn's horn.
Time Period: Middle Ages

Approximate Date of Epic Period: Indus culture (3000 BC) - medieval period (1500 AD)