Grænsesten nr. 34, Kruså - Danmark/Tyskland
32U E 524067 N 6076164
Grænsesten nr. 34 på grænsen mellem Danmark og Tyskland. Border marking stone number 34 at the border between Denmark and Germany.
Location: Denmark

Statsgrænsen fra 1920 mellem Danmark og Tyskland er tværs over Jylland markeret med 280 nummererede grænsesten af granit.

Øverst på hver grænsesten er den nøjagtige grænselinie indhugget i granitten. Mod nord er der på stenene indhugget et D for Danmark og mod syd et DRP for Deutsches Reich Preussen.

En international grænseafstikningskommission bestående af repræsentanter fra England, Frankrig, Italien og Japan samt Danmark og Tyskland forestod grænsestenenes placering. Kommissionen påbegyndte sit arbejde den 15. juli 1920. Udgangspunktet var Versailles-fredskonferencens note om grænsens placering.

De fleste steder foregik grænsedragningen uden problemer, fordi grænsen fulgte vandløbene Kruså, Skelbæk, Gammelå og Sønderå. Andre steder skulle der tages hensyn til specielle "geografiske og erhvervsmæssige forhold", hvilket var tilfældet ved Kobbermøllen ved Kruså, ved rangerterrænet ved Padborg og i Rudbøl, hvor grænsen over en ca. 130 meter lang strækning blev lagt midt i gaden.

kilde: Grænseforeningen.
280 granite stones marks the border between Denmark and Germany.
The stones were erected in 1920 after the reunification in Southern Denmark were the border was established to the present location.
At the northern side of the stone a D is pointing towards Denmrk.
On the southern side a DRP is referring to Deutsches Reich Preussen.

In 1864, Schleswig-Holstein was conquered by Prussia, and so an international border was created between Denmark and Germany/Schleswig-Holstein. It went from a place at the coast 5 kilometres (3.1 mi) south of Ribe, rounded Ribe on 5 kilometres (3.1 mi) distance, then went eastbound just south of Vamdrup, and just north of Christiansfeld to the Baltic Sea.

In 1920, the border was moved about 50 kilometres (31 mi) southwards to the present position, as determined by the Schleswig referendum in 1920. This approximately followed the not clearly defined language border."

Source:
Grænseforeningen and wikipedia.