Huis van de Stad - Gouda, NL
31U E 617159 N 5764418
[NL] Het 'Huis van de Stad' is sinds 2012 het nieuwe gemeentehuis van Gouda. [EN] The 'Huis van de Stad' has been Gouda's new town hall since 2012.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Gouda is ontstaan in de elfde eeuw bij de monding van de Gouwe in de Hollandse IJssel. De nederzetting werd snel van grote betekenis. De stad profiteerde vooral van de drukke binnenvaart tussen Vlaanderen en Holland. In 1272 kreeg Gouda stadsrechten van graaf Floris V van Holland. In de middeleeuwen ontwikkelde Gouda zich tot een belangrijk handels- en nijverheidscentrum. Veel inwoners werkten in de verschillende bierbrouwerijen die de stad rijk was. Bovendien bestond er een aanzienlijke lakennijverheid en werden pijpen en plateel geproduceerd. Goudse lakens, Goudse pijpen en Gouds aardewerk werden ook geëxporteerd en genoten grote nationale en internationale bekendheid. Gouda werd de vijfde stad van Holland. De stad vervulde ook een belangrijke regiofunctie. De kaas uit het uitgestrekte veenweidegebied rond Gouda werd eeuwenlang in de Goudse waag gewogen en op de markt gebracht. Deze kaas was als ‘Gouda volvet’ een begrip. In de negentiende en twintigste eeuw verdienden veel inwoners hun brood in de fabricage van kaarsen en siroopwafels. Gouda werd een echte industriestad, later in de twintigste eeuw kwamen daar distributie en informatietechnologie bij. In de twintigste eeuw is de bevolking gegroeid van 22.000 inwoners aan het begin van de eeuw tot ruim 71.000 in 2005.

Het oude stadhuis van Gouda dateert uit 1450 en is een van de bekendste gebouwen van Nederland en is tot de opening van het nieuwe Huis van de Stad altijd in gebruik geweest voor raadsvergaderingen. Andere gemeentelijke diensten waren vanwege de groei van de stad al lang op andere locaties in de stad gehuisvest. Het oude gebouw is nu hoofdzakelijk nog in gebruik als trouwlocatie.

Het Huis van de Stad is gelegen in de Spoorzone van Gouda aan de noordzijde van het station. De spoorzone is een gebied langs het spoor waar vooral voorzieningen en kantoren komen. Zo is er de nieuwe bioscoop gevestigd en sinds 2012 het nieuwe 'Huis van de stad' naar het ontwerp van de architect Jos van Eldonk. Het ontwerp is geïnspireerd op het uiterlijk van de Goudse stroopwafel. In de gevels lopen diagonaal gemetselde banen van bruine baksteen, die het wafelpatroon vormen dat lijkt op het patroon van een stroopwafel. Aan dat patroon dankt het gebouw zijn bijnaam "de Stroopwafel". De publieksfuncties bevinden zich op de eerste twee verdiepingen. De raadszaal op de tweede verdieping heeft een publieke tribune in de vorm van een amfitheater. De wand van dit deel van de raadszaal steekt uit in de hal van het gemeentehuis. Deze gebogen wand is voorzien van een patroon van gestileerde letters "G". Het interieur van het gebouw is ontworpen door OTH architecten te Amsterdam. In het gebouw zijn de verschillende gemeentelijke diensten gehuisvest, die daarvoor verspreid waren over vijf accommodaties in de stad. Ook de vergaderingen van de gemeenteraad, de gemeentelijke commissies en de werkruimten voor de leden van de raad zijn in het Huis van de Stad ondergebracht.

Het Huis van de Stad telt tien verdiepingen en is 43 meter hoog. Het gebouw werd op 30 juni 2012 officieel geopend door de commissaris der Koningin Jan Franssen en de toenmalige burgemeester van Gouda Wim Cornelis.

[EN]
Gouda originated in the eleventh century at the mouth of the Gouwe in the Hollandse IJssel. The settlement quickly became of great importance. The city mainly benefited from the busy inland shipping between Flanders and Holland. In 1272 Gouda received city rights from Count Floris V of Holland. In the Middle Ages, Gouda developed into an important trade and industry center. Many residents worked in the various beer breweries in the city. In addition, there was a considerable cloth industry and pipes and pottery were produced. Gouda sheets, Gouda pipes and Gouda pottery were also exported and enjoyed great national and international fame. Gouda became the fifth city in Holland. The city also fulfilled an important regional function. The cheese from the vast peat meadow area around Gouda was weighed and marketed in the Gouda weigh house for centuries. This cheese was a household name as 'Gouda full fat'. In the nineteenth and twentieth centuries, many residents made their living from the manufacture of candles and syrup waffles. Gouda became a real industrial city, later in the twentieth century distribution and information technology were added. In the twentieth century, the population has grown from 22,000 inhabitants at the beginning of the century to more than 71,000 in 2005.

The old town hall of Gouda dates from 1450 and is one of the most famous buildings in the Netherlands and was always used for council meetings until the opening of the new House of the City. Other municipal services had long been housed in other locations in the city due to the growth of the city. The old building is now mainly used as a wedding location.

The House of the City is located in the Spoorzone of Gouda on the north side of the station. The railway zone is an area along the track where mainly facilities and offices will be located. For example, the new cinema is located there and, since 2012, the new 'House of the city' designed by the architect Jos van Eldonk.The design is inspired by the appearance of the Gouda stroopwafel. In the facades run diagonal masonry strips of brown brick, which form the waffle pattern that resembles the pattern of a stroopwafel. The building owes its nickname "the Stroopwafel" to this pattern. The public functions are located on the first two floors. The council chamber on the second floor has a public gallery in the form of an amphitheater. The wall of this part of the council chamber protrudes into the hall of the town hall. This curved wall features a pattern of stylized letters "G". The interior of the building was designed by OTH architects in Amsterdam. The building houses the various municipal services, which were previously spread over five accommodations in the city. The meetings of the municipal council, the municipal committees and the work spaces for the members of the council are also housed in the Huis van de Stad.

The House of the City has ten floors and is 43 meters high. The building was officially opened on 30 June 2012 by the Queen's Commissioner Jan Franssen and the then mayor of Gouda Wim Cornelis.
Name: Huis van de Stad

Burgemeester Jamesplein 1