Westerkerk - Utrecht - Utrecht - Netherlands
Westerchurch in Utrecht in Catharijnekade
Location: Utrecht, Netherlands

NL:
De Westerkerk in Utrecht is gelegen aan de Catharijnekade. Deze kerk werd in 1891 gebouwd onder toezicht van A.W. van Beeck Calkoen, maar was waarschijnlijk een ontwerp van meester-timmerman H. van Dijk. Het werd in eerste instantie gebruikt door de Doleantiegemeente (vanaf 1892: Gereformeerde Kerk). Sinds 1966 was de kerk in het bezit van de Gereformeerde Gemeente. De kerk had 1028 zitplaatsen.

De kerk is in eclectische stijl opgetrokken met neoclassicistische elementen. De Westerkerk is de enige overgebleven protestantse zaalkerk in Utrecht sinds de sloop van de Oosterkerk aan de Maliebaan. De kerkzaal heeft een houten tongewelf. In 1913 werd de voorgevel versoberd door architect P. Houtzagers. In 1955 is de kerk gerestaureerd. Bij deze restauratie werd de voorgevel aan de bovenkant uitgebreid met een trapgevel en een klok. De restauratie werd uitgevoerd door architect P.G. van Nieuwkerk. De ingang van het wijkgebouw bevond zich aan de Bergstraat.

Het orgel is gebouwd door Georg Heinrich Quellhorst in 1813 voor de Sint-Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. In 1893 werd het verkocht aan de Westerkerk. Het orgel heeft de status van rijksmonument.

Omstreeks 2016 is het kerkgebouw verkocht door de Gereformeerde Gemeente aan een projectontwikkelaar die het plan heeft er horeca annex een muziekpodium in te vestigen. Op 6 januari 2018 is de kerk onttrokken aan de eredienst. Sinds 20 juni 2019 is de kerk heropend als hotel-restaurant Bunk.
Taken from: (visit link)

EN:
The Westerkerk in Utrecht is located on the Catharijnekade. This church was built in 1891 under the supervision of A.W. van Beeck Calkoen, but was probably designed by master carpenter H. van Dijk. It was initially used by the Doleance community (from 1892: Reformed Church). Since 1966 the church was owned by the Reformed Church. The church had 1,028 seats.

The church is built in an eclectic style with neoclassical elements. The Westerkerk is the only remaining Protestant hall church in Utrecht since the demolition of the Oosterkerk on the Maliebaan. The church hall has a wooden barrel vault. In 1913 the façade was reduced by architect P. Houtzagers. The church was restored in 1955. During this restoration, the facade was extended at the top with a stepped gable and a clock. The restoration was carried out by architect P.G. van Nieuwkerk. The entrance to the neighborhood building was located on Bergstraat.

The organ was built by Georg Heinrich Quellhorst in 1813 for the Basilica of St. Plechelmus in Oldenzaal. In 1893 it was sold to the Westerkerk. The organ has the status of a national monument.

Around 2016, the church building was sold by the Reformed Municipality to a project developer who has the plan to establish a catering and music stage in it. On January 6, 2018, the church was withdrawn from worship. Since June 20, 2019, the church has reopened as hotel-restaurant Bunk.
Address of Tower:
Utrecht, Catharijnekade 9, Utrecht, Netherlands