66 – Wijchen – NL - Fietsroutenetwerk Stadsregio Arnhem Nijmegen
Posted by: Groundspeak Premium Member Appeltern
N 51° 48.324 E 005° 42.292
31U E 686478 N 5742855
Fietsknooppunt 66 op T-splitsing Westerdreef - Ravensteinseweg in Wijchen
Waymark Code: WM12YEF
Location: Gelderland, Netherlands
Date Posted: 08/07/2020
Published By:Groundspeak Premium Member Burgerhoutjes
Views: 2

Blauwe Hof

Als je om je heen kijkt, lijkt het alsof dit punt aan de rand van Wijchen geen geschiedenis heeft. Toch is hier genoeg historisch te beleven. Naar het westen toe, langs het spoor, loopt een weggetje dat ‘De Beemd’ heet. Die naam wordt vooral in Brabant gebruikt om grasland in een beekdal aan te duiden. Het Wijchens Maasje verliet hier de zandige bodem om zich westwaarts een weg te banen door de drassige rivierklei. Deze zware klei was eeuwenlang alleen geschikt voor het aanleggen van weilanden. Niet toevallig houdt hier ook de bewoning op.

In 1881 werd de spoorlijn Nijmegen – Den Bosch aangelegd. Destijds was het nog een enkel spoor met slechts een handjevol trage, stampende stoomtreinen per dag. Inmiddels ligt er dubbelspoor met bovenleiding en zoeven er per uur meerdere treinen voorbij. Het spoor is een drukke, geografische barrière geworden.
Richting knooppunt 67 ligt bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden. U vindt hier meer informatie over het gebied en verhalen van vroeger over o.a. de heerlijkheden.

Het gebied ten zuidwesten heet het Vormer, een oude buitenplaats die al in de 14e eeuw wordt genoemd als bezit van het kloosterstift van Xanten. Nog steeds staan er 2 prachtige boerderijen, hoewel van hier af niet te zien. Ten noorden ervan werd in de zomer van 1971 een zandheuvel afgegraven. Het zand was nodig voor de aanleg van de oprit naar de Maasbrug bij Ravenstein (de huidige A50). De regionale afdeling van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland vond hier talloze sporen uit de prehistorie, van 3300 voor Christus tot aan het begin van de jaartelling. Vooral de sporen uit de nieuwe steentijd, rond 3000 voor Christus, kregen nationaal veel belangstelling. Ze vulden een ‘gat’ in de bewoningsgeschiedenis van Nederland. De rivierduin stak in die tijd zo’n 3 meter uit boven het omliggende land. Inmiddels is die 3 meter hoge duin veranderd in een 15 meter diep gat, de Vormersche Plas. Het staat bij duikers bekend als rustig alternatief voor de soms drukke Berendonck. Duikers beleven vooral vreugde aan hun ontmoeting met zoetwaterkreeftjes, maar ook paling, snoek en baars zijn nieuwe bewoners van Het Vormer.
Node Number: 66

Reachable Nodes:
74 at 1,4 km, 80 at 1,2 km, 67 at 3,5 km, 64 at 2,1 km


Visit Instructions:
  • Provide at least two photographs, one a close-up of the sign, clearly showing the number and another of the sign showing it in its surroundings. Tell us something about the area, or your journey.
  • Toon tenminste twee foto's een close-up van het knooppuntbord waarop het knooppuntnummer duidelijk te lezen is. En toon een foto waarin zowel het knooppunt als de omgeving te zien is. Vertel iets over de omgeving of over je reis.
.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Cycling Routes
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.