Church of St. Martin -Raisio, Finland
Pyhän Martin keskiaikainen kirkko Raisiossa/ The medieval church of St. Martin at Raisio
Location: Finland

Museoviraston selostus Raision kirkosta:
Raision Pyhän Martinuksen (Martin) keskiaikainen harmaakivikirkko on länsitornillinen ja yksilaivainen pitkäkirkko. Sen runkohuoneeseen liittyvät pohjoissivulla ristiholvattu sakaristo ja eteläsivulla asehuone. Torni päättyy puiseen, kahdeksankulmaiseen kattoratsastajaan, joka on 1760-luvulta. Segmenttikaaristen ikkunoiden nykymuoto on 1700- ja 1800-luvulta.
Kirkkosalia kattaa lautainen tynnyriholvi. Seinissä on kaksi keskiaikaista vihkiristiä, salin koristemaalaukset ovat 1600-luvulta. Kirkon triumfikrusifiksi on Liedon mestarin veistämä 1300-luvulta. Barokkityylinen saarnatuoli on saatu lahjoituksena 1653. Vanha Getsemane –aiheinen alttaritaulu on R.W. Ekmanin maalaama 1867.
Kirkkomaalla on Hintsan ratsutilan tiilinen hautakappeli vuodelta 1814 sekä joukko taidehistoriallisesti arvokkaita hautamuistomerkkejä.

Raision seurakunnan mukaan kirkon alkuperäinen perustamisvuosi on 1305. Kirkko koki suuria muutoksia 1960-luvulla tehdyssä remontissa, jolloin esimerkiksi urkuparvi poistettiin ja sisäänkäynti muutettiin asehuoneesta tornin alle länsipäätyyn. Myöhemmässä remontissa 1989 urkuparvi rakennettiin uudelleen ja tornin aukkoon tehtiin ovet. Näin kirkkoon saatiin eteistila.
(Google translated) The National Board of Antiquities' report on Raisio Church:
Raisio's medieval greystone church of St. Martin is a west-towered and single-nave long church. Its main room is connected to a cross-vaulted sacristy on the north side and an armory on the south side. The tower ends with a wooden, octagonal roof rider from the 1760s. The current shape of the segmented arched windows is from the 18th and 19th centuries.
The church hall is covered by a wooden barrel vault. There are two medieval wedding crosses on the walls, the decorative paintings in the hall are from the 17th century. The triumphant of the church is the 14th century sculpture by the master of Lieto. The Baroque pulpit has been donated in 1653. The old Gethsemane-themed altarpiece is Painted by R.W. Ekman in 1867.
The churchyard has a brick tomb chapel from Hintsa equestrian farm from 1814 and a number of art-historically valuable tombstones.

According to the Raisio parish, the church's original year of foundation is 1305. The church underwent major changes in a renovation made in the 1960s, when, for example, the organ loft was removed and the entrance was moved from the armory to under the tower to the west end. In a subsequent renovation in 1989, the organ loft was rebuilt and doors were made to the opening of the tower. This gave the church a vestibule.

[Raisio parish infopage, in finnish]

[Finnish heritage agency, in finnish]