Tafelberg - Blaricum (NL)
31U E 651947 N 5794200
De Tafelberg is een opgeworpen heuvel in het Gooi in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Over de heuvel loopt de grens van de gemeentes Huizen en Blaricum. Al in de achttiende eeuw werd de heuvel bezocht vanwege het verre uitzicht.
Location: Noord-Holland, Netherlands

De Tafelberg is het hoogste punt van ’t Gooi; de top steekt zo'n 36 meter boven NAP boven het landschap uit. Het afgelopen jaar (2020) is de berg flink onder handen genomen en heeft het uitkijkpunt een complete metamorfose ondergaan. Wat natuurlijk gelijk is gebleven, is het fantastische uitzicht dat je vanaf hier hebt over de Blaricumse heide.

Achtergrondinformatie: (Bron: Wikipedia):

"Het fenomeen tafelberg wordt voor het eerst vermeld in de 10e eeuw. Heuvels werden opgeworpen om religieuze redenen met de vorm van een afgeplatte kegel, waarop religieuze feesten gehouden werden. Een bekend voorbeeld daarvan is Silbury Hill. In Nederland worden ze sinds de 19e eeuw als offerberg beschouwd. Of alle heuvels in het Gooi een dergelijke oorsprong hebben is onduidelijk, maar een aantal van de heuvels stamt minstens uit de middeleeuwen, omdat ze genoemd worden op de 10e-eeuwse goederenlijst van het klooster Werden.

Op de Tafelberg heeft al in de 17e eeuw een stenen 'oriëntatietafel' gestaan. Daarop waren de Naamen van de plaatsen staan uytgehouwen dewelke bij helder weer ten Oosten, Westen, Zuyden en Noorden gesien konnen worden; of ten minsten de aanwysinghe, welken weg uyt deselve vandaar leggen.

De achttiende-eeuwse historicus Isaac Le Long beschreef het uitzicht vanaf de berg als Tusschen Naarden en Blarikum, omtrent een quart-uur verre van 't laatstgenoemde dorp, op de Heyde legt een verheven Bergje. En boven op het selve staat een langwerpige steene Tafel, ter groote omtrent van een Begrafenissark, zijnde omtrent 6 voeten lang, en half soo breedt, hier en daar wat gebrooken, en wederom met eysers aan malkander vast gemaakt. De heuvel bood een panorama over de omliggende heide die toen nog niet begroeid waren met bomen. Le Long beschrijft ook een houten dak op palen boven op de berg. Het bouwwerk raakte evenwel door de wind vernield. Halverwege de achttiende eeuw werd het uitzichtpunt De Tempelberg druk bezocht. Extra druk was het in tijden dat de boekweit of de heide bloeide. De heuvel werd rond 1795 in vier aquarellen vastgelegd door de tekenaar Jacob Cats.

Rond 1900 stond er voor de vele dagjesmensen een kiosk bij de heuvel, die destijds een hoogte had van ongeveer 20 meter. In 1921 werd de heuvel voor een groot deel afgegraven bij de aanleg van een drinkwaterreservoir door waterleidingmaatschappij PWN. Dit betonnen reservoir had een inhoud van 600 m³ drinkwater werd met zand bedekt. De heuvel raakte in de jaren daarna steeds meer begroeid met dennenbomen, die het uitzicht beperkten. De gemeente Blaricum liet vervolgens op het waterreservoir een ruim vijf meter hoge stellage bouwen. Deze 'belvédère' was een ontwerp van architect Wouter Hamdorff uit Laren. Vanaf een hoogte van 28 meter konden bezoekers weer van een weids uitzicht genieten. De toren werd goed bereikbaar door de aanleg van een fietspad van Laren naar Huizen. De toren raakte echter in verval, en in 1947 werd de uitkijktoren op last van de gemeente Blaricum gesloten. In de tachtiger jaren van de twintigste eeuw werden de betonnen fundamenten verwijderd door het Goois Natuurreservaat. Tevens werden de zandhellingen aangevuld, kwam er een nieuwe trap, een palissade, zitbanken en een oriëntatietafel. De berg raakte daarna echter overwoekerd en raakte in verval.

In september 2019 is begonnen met de bouw van een gemetseld ornament met zitplaatsen, wat in januari van 2020 af moet zijn. Eerder dat jaar werden plannen bekendgemaakt voor een opknapbeurt. De woekerende struiken zullen worden weggehaald. Om de heide meer bij de berg te betrekken zal aan die zijde een cortenstalen trap worden gemaakt. Bovenop komt een oriëntatieplateau met zitelementen. Om de vier zichtassen vanaf de Tafelberg te herstellen zullen door het GNR een aantal bomen worden gekapt. De heuvel zal enkele malen per jaar worden begraasd door schapen."

Table Mountain is a raised hill in the Gooi in the Dutch province of Noord-Holland. The border of the municipalities of Huizen and Blaricum runs across the hill. As early as the eighteenth century, the hill was visited for its distant view.

De Tafelberg (Table Mountain) is the highest point of 't Gooi; the top rises about 36 meters above NAP above the landscape. In the past year (2020), the entire mountain has been overhauled and the viewpoint has undergone a complete metamorphosis. What has remained the same, of course, is the fantastic view that you have from here over the Blaricum heather.

Background information: (Source: Wikipedia):

"The phenomenon of table mountain is first mentioned in the 10th century. Hills were raised for religious reasons in the form of a flattened cone, on which religious festivals were held. A well-known example of this is Silbury Hill. In the Netherlands they have been The 19th century is considered a sacrificial mountain. It is unclear whether all the hills in the Gooi region have such an origin, but some of the hills date from at least the Middle Ages, because they are mentioned on the 10th-century property list of the Werden monastery.

As early as the 17th century, there was a stone 'orientation table' on Table Mountain. The names of the places were written on it, which can be seen in clear weather to the East, West, Zuyden and North; or at least the directions, which road you can follow from there. .

The eighteenth-century historian Isaac Le Long described the view from the mountain as Tusschen Naarden and Blarikum, about a quarter hour far from the latter village, on the Heyde lays a lofty little mountain. And on top of the selve is an oblong stone Table, the size of a funeral parlor, about six feet long, and half a stone's breadth, broken here and there, and again attached to malkander with eysers. The hill offered a panoramic view of the surrounding heaths, which were not yet covered with trees. Le Long also describes a wooden roof on stilts on top of the mountain. However, the structure was destroyed by the wind. In the mid-eighteenth century, the viewpoint De Tempelberg was very popular. It was extra busy when buckwheat or heather flourished. The hill was captured in four watercolors around 1795 by the illustrator Jacob Cats.

Around 1900 there was a kiosk near the hill for the many day-trippers, which at the time had a height of about 20 meters. In 1921, the hill was largely excavated during the construction of a drinking water reservoir by water company PWN. This concrete reservoir had a volume of 600 m³ of drinking water and was covered with sand. In the years that followed, the hill became increasingly overgrown with pine trees, which limited the view. The municipality of Blaricum then had a five-meter-high scaffolding built on the water reservoir. This 'belvédère' was designed by architect Wouter Hamdorff from Laren. From a height of 28 meters, visitors could enjoy a wide view again. The tower was easily accessible by the construction of a bicycle path from Laren to Huizen. However, the tower fell into disrepair, and in 1947 the watchtower was closed by order of the municipality of Blaricum. In the eighties of the twentieth century, the concrete foundations were removed by the Goois Nature Reserve. The sand slopes were also supplemented, a new staircase, a stockade, benches and an orientation table were added. However, the mountain then became overgrown and fell into disrepair.

Construction of a masonry ornament with seats started in September 2019, which should be completed in January 2020. Plans for a makeover were announced earlier that year. The spreading shrubs will be removed. In order to involve the heather more in the mountain, a corten steel staircase will be made on that side. On top is an orientation platform with seating elements. To restore the four sight axes from Table Mountain, a number of trees will be cut by the GNR. The hill will be grazed by sheep several times a year. "

Type of overlook: platform

Picnic tables: no