Bastion VIII - Brielle, NL
31U E 579970 N 5751323
(EN) A bastion or stronghold is a prominent defense work of earth or stone. The Brielse fortress has 9! This number VIII is known as the Lijnbaan track and is the largest of them all. The structure is used as an association building. (NL) Een bastion of bolwerk is een uitspringend verdedigingswerk van aarde of steen. De Brielse vesting heeft er 9! Deze nummer VIII staat bekend als het Lijnbaanbolwerk en is de grootste van allemaal. Het bouwwerk wordt gebruikt als verenigingsgebouw.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Brielle kreeg reeds stadsrechten toegewezen in het jaar 1330 en behoort daarmee tot de oudste steden van Nederland. Wegens de destijds strategische ligging aan zee werd al snel besloten om Den Briel te voorzien van verdedigingswerken. De stad werd ommuurd en op allerlei manieren versterkt. De relatief gemakkelijke overwinning van de Watergeuzen toonde echter aan dat de stad lang niet zo moeilijk was in te nemen als daarvoor gedacht. Toch duurde het nog ruim 100 jaar voordat de stad daadwerkelijk versterkt werd.

In 1694 namen de "Staten" dan eindelijk het besluit om Brielle van nieuwe verdedigingswerken te voorzien. En het moet gezegd, toen die kogel eenmaal door de kerk was, ging het snel en ging het goed. De opdracht werd gegund aan vestingbouwer Willem Paen, die het briljante idee kreeg om advies in te winnen bij niemand minder dan de beroemde Menno (baron) van Coehoorn. Het verhaal gaat dat Menno van Coehoorn, een zeer gerespecteerd militair strateeg en vestingbouwkundige, slechts 1 dag aanwezig was in Den Briel, maar dat zijn aanbevelingen ruim voldoende waren om een ferme stempel te drukken op het geheel. Van Coehoorn had eerder de vestingswerken van de steden Coevorden, Groningen, Zwolle, Nijmegen, Breda en Bergen op Zoom onder handen genomen en dacht als militair strateeg vooral in “linies”. Het basisidee van zijn theorie is, dat het de vijand onmogelijk moet worden gemaakt om rechtstreeks op de gemetselde stenen basis van de hoofdwal te schieten. Eerst moesten de ervoor gelegen verdedigingswerken worden veroverd om vervolgens van daaruit via beschietingen schade toe te brengen aan de hoofdwal en bastions. Vanaf de kant van de verdedigers moest het schootsveld (het zicht) juist volkomen vrij zijn en konden de hoger gelegen verdedigingslinies met vuur dekking bieden aan de lager opgestelde troepen.

In 1713 was de vesting Brielle een feit. Het resultaat van bijna twintig jaar werken was een mooi voorbeeld van het zogeheten (oud) Nederlands vestingstelsel. In de plaats van de (relatief dunne) stenen muren waren brede aarden wallen en bastions opgeworpen, omgeven door een brede gracht. De vesting telt negen bastions, met elk een eigen naam: het Molenbolwerk, het Kruithuisbolwerk, het Galgebolwerk, het Bleykersbolwerk, het Westerbolwerk, het Hollebolwerk, het Oranjebolwerk, het Lijnbaanbolwerk en het Kijkpaalbolwerk. Daarbuiten liggen in de veste nog vijf ravelijnen: vier daarvan liggen voor de stadspoorten en dienden om deze te beschermen; de vijfde – het waterravelijn – diende als extra bescherming voor de courtine aan de zuidoostflank. Tenslotte waren er nog twee sortiepoortjes in de oostflank, waardoor een uitval gedaan kon worden. In 1780, ten tijde van de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) werd de vesting in staat van verdediging gebracht en stonden er meer dan honderd stukken geschut opgesteld op de wallen. In 1794, bij de komst van de Fransen, werd de stad opnieuw gereed gemaakt voor de strijd en werden de kanonnen weer vanuit het arsenaal naar de wallen gereden.

Momenteel vervullen de Brielse wallen uiteraard geen militaire functie meer. Toch is Brielle nog steeds uiterst zuinig en trots op zijn fraaie vesting. Deze draagt immers bij aan het authentieke karakter van de binnenstad. Op en om de wallen vinden regelmatig evenementen en festiviteiten plaats, met natuurlijk de jaarlijkse 1 aprilviering als hoogtepunt. En uiteraard maken veel Briellenaren en toeristen dankbaar van de gelegenheid gebruik om een rondje te wandelen over deze pittoreske verdedigingswerken. Een rondje wallen kost u een uurtje en onderweg valt er veel moois te zien en te beleven.

Bronnen:

A bastion or stronghold is a defense work made of earth or stone. The fortified city of Brielle has 9 of them! This number VIII is known as the Lijnbaanbolwerk and is the largest of all. The structure is used as an association building.

Brielle was already granted city rights in the year 1330, making it one of the oldest cities in the Netherlands. Due to its strategic location by the sea, it was soon decided to provide Den Briel with defenses. The city was walled and fortified in many ways. However, the relatively easy victory of the Watergeuzen proved that the city was not nearly as difficult to capture as previously thought. Yet it took more than 100 years before the city was actually fortified.

In 1694, the "States" finally made the decision to provide Brielle with new defenses. And it must be said, once decided it went fast and it went well. The contract was awarded to fortress builder Willem Paen, who got the brilliant idea to seek advice from none other than the famous Menno (baron) van Coehoorn. The story goes that Menno van Coehoorn, a highly respected military strategist and fortress engineer, was only present in Den Briel for 1 day, but his recommendations were more than enough to leave a firm mark on the whole. Van Coehoorn had previously worked on the fortifications of the cities of Coevorden, Groningen, Zwolle, Nijmegen, Breda and Bergen op Zoom and, as a military strategist, he highly believed in defense “lines”. The basic idea of ??his theory is that it must be made impossible for the enemy to shoot directly at the masonry stone base of the main wall. First, the defenses in front had to be conquered and then from there to damage the main wall and bastions via shelling. From the side of the defenders, the field of fire (sight) had to be completely clear and the higher defense lines could provide fire cover to the lower troops.

The fortress of Brielle was completed in 1713. The result of almost twenty years of work was a good example of the so-called (old) Dutch fortress system. Instead of the (relatively thin) stone walls, wide earth walls and bastions had been erected, surrounded by a wide moat. The fortress has nine bastions, each with its own name: the Molenbolwerk, the Kruithuisbolwerk, the Galgebolwerk, the Bleykersbolwerk, the Westerbolwerk, the Holbolbolwerk, the Oranjebolwerk, the Lijnbaan stronghold and the Kijkpaalbolwerk. Outside the fortress are five more ravelins: four of which lie in front of the city gates and served to protect them; the fifth - the water ravine - served as additional protection for the 'courtine' on the southeast flank. Finally, there were two sorting gates in the eastern flank, which made it possible to drop out. In 1780, at the time of the Fourth English War (1780-1784), the fortress was brought into a defense and more than a hundred pieces of artillery were placed on the ramparts. In 1794, with the arrival of the French, the city was prepared for battle again and the guns were driven from the arsenal back to the ramparts.

At present, the walls of Brielle no longer fulfill a military function. Nevertheless, Brielle is still extremely proud of its beautiful fortress. After all, this contributes to the authentic character of the city center. Events and festivities regularly take place on and around the ramparts, with the annual April 1 celebration as the highlight. And of course, many people from Brielle and tourists gratefully take the opportunity to take a walk around these picturesque defenses. A round of ramparts takes you an hour and there is a lot of beauty to see and experience along the way.
Type: Remnant

Fee: No