Brielle, NL
31U E 580131 N 5750801
Dit voormalige stadhuis van Brielle herberbergt nu het Historisch Museum Den Briel. Het nieuwe, moderne stadhuis is te vinden aan het Slagveld 36. / This former town hall of Brielle now houses the Historical Museum Den Briel.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Het gebouw:

Het vroegere stadhuis van Brielle staat op een fundering die zeker uit de 14e eeuw dateert, maar het gebouw heeft in de loop der tijden vele veranderingen ondergaan. De huidige gevel werd gebouwd in 1791, naar
een plan van architect Johannes van Westenhout, in Lodewijk XVe stijl. In het tympaan staat de wapenspreuk "Libertatis Primitiae" (Eerstelingen der Vrijheid) die verwijst naar de bevrijding van Brielle op 1 april 1572, toen Den Briel door de Watergeuzen op de Spanjaarden werd veroverd.
Opvallend is verder het vierkanten houten klokkentorentje met open
lantaarn en achtkantige uivormige spits. Het Stadhuis is nu de toegang
tot het Historisch Museum Den Briel.

De stad:

Brielle kent een roemrucht verleden. De meeste bekendheid verwierf het doordat de stad in 1572 als eerste Hollandsche stad werd bevrijd van de Spanjaarden. Dat betekende het begin van het einde van de Tachtigjarige Oorlog. Jaarlijks wordt op 1 april deze bevrijding feestelijk gevierd in een folkloristisch rollenspel. Brielle is echte Hollandse vestingstad en de vestingwerken uit het verleden zijn grotendeels intact gebleven. Er is de gemeente veel aan gelegen om het authentieke "middeleeuwse" karakter te behouden.
The building:

The former town hall of Brielle stands on a foundation that certainly dates from the 14th century, but the building has undergone many changes over time. The current facade was built in 1791, according to a plan by architect Johannes van Westenhout, in Louis XVth style. The tympanum contains the motto "Libertatis Primitiae" (First Liberated), which refers to the liberation of Brielle on April 1, 1572, when Den Briel was conquered by the Watergeuzen from the Spaniards. Also notable is the square wooden bell tower with open lantern and octagonal onion-shaped spire. The City Hall is now the entrance to the Historical Museum Den Briel.

The city:

Brielle has an illustrious past. It gained most fame because the city was the first Dutch city to be liberated from the Spaniards in 1572. That marked the beginning of the end of the Eighty Years' War. This liberation is celebrated annually on 1 April in a folkloric role-playing game. Brielle is a real Dutch fortified city and the fortifications from the past have remained largely intact. It is very important to the municipality to maintain the authentic "medieval" character.
Source: Wikipedia.
Name: Voormalig stadhuis Brielle