Klooster zusters van Maria en school - Dadizele, Flanderen
31U E 506685 N 5633334
[NL]Klooster van de zusters van Maria met achterliggend schooltje (nummer 29). [EN]Monastery of the Sisters of Mary with an underlying school (number 29). [FR]Monastère des Soeurs de Marie avec une école sous-jacente (numéro 29).
Location: West-Vlaanderen, Belgium

[Nl] Beschrijving

Klooster van de zusters van Maria met achterliggend schooltje (nummer 29), voorheen Zusters van Sint Vincentius à Paulo. Woonhuis uit het eerste kwart van de twintigste eeuw; in 1954 aangekocht door de zusters, sindsdien deel uitmakend van de kloosterschool. Sinds 1788 gevestigd te Dadizele, met de oprichting van een armenschool voor de kinderen van Dadizele en omliggende parochies.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint; houten gootlijst op klossen. Verwerking van simili-natuursteen voor sluitstenen, negblokken en banden; gebruik van arduin voor dorpels en deuromlijsting. Middenrisaliet oplopend in een puntgevel; arduinen nis met Madonna, rustend op drie consooltjes. Rechthoekige vensters onder latei en strekse ontlastingsboog; rechthoekige dubbele vleugeldeur in geblokte spiegelboogomlijsting.

Dieperin gelegen school op L-vormige plattegrond; aansluitende schoolkapel. Klassenvleugels uit de jaren 1920 gegroepeerd rondom een geplaveide koer. Verankerde lichte baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Centraal risaliet uitlopend op trapgevel. Rechthoekige vensters onder simili-latei, gevat in doorgetrokken rondboognissen. Vernieuwd houtwerk.

[EN] Description

Monastery of the Sisters of Mary with an underlying school (number 29), formerly Sisters of Saint Vincentius à Paulo. House from the first quarter of the twentieth century; purchased by the sisters in 1954, since then part of the monastery school. Established in Dadizele since 1788, with the establishment of a school for the children of Dadizele and surrounding parishes.

Broad house of five bays and two storeys under mansard roof (mechanical tiles). Anchored brick frame façade on bluestone plinth; wooden gutter list on bobbins. Processing of simili natural stone for keying blocks, nos blocks and tires; use of bluestone for sills and door frame. Middle risalite rising into a gable; bluestone niche with Madonna, resting on three consoles. Rectangular windows under lintel and straight relief arch; rectangular double hinged door in checkered mirror arch frame.

Dieperin school located on an L-shaped map; connecting school chapel. Class wings from the 1920s grouped around a paved courtyard. Anchored light brick construction of two storeys under tile roof. Central risalite ending on stepped gable. Rectangular windows beneath simili-lintel, encircled in continuous arcades. Renewed woodwork.

[FR] La description

Monastère des Soeurs de Marie avec une école sous-jacente (numéro 29), anciennement Soeurs de Saint Vincentius à Paulo. Maison du premier quart du XXe siècle; acheté par les sœurs en 1954, faisant depuis lors partie de l'école du monastère. Établi à Dadizele depuis 1788, avec la création d'une école pour les enfants de Dadizele et des paroisses environnantes.

Grande maison de cinq baies et deux étages sous mansarde (tuiles mécaniques). Façade à ossature de brique ancrée sur socle en pierre bleue; liste de gouttières en bois sur bobines. Traitement de la pierre naturelle similaire pour les blocs de clavetage, les blocs nos et les pneus; utilisation de pierre bleue pour les seuils et le cadre de porte. Risalite moyenne s'élevant en pignon; niche en pierre bleue avec Madonna, reposant sur trois consoles. Fenêtres rectangulaires sous linteau et arc en relief droit; porte rectangulaire à double charnière dans un cadre en arc de miroir à carreaux.

École Dieperin située sur une carte en forme de L; reliant la chapelle de l'école. Des ailes de classe des années 1920 regroupées autour d'une cour pavée. Construction en brique légère ancrée de deux étages sous toit de tuiles. Risalite centrale se terminant sur un pignon à gradins. Fenêtres rectangulaires sous simili-linteau, entourées d'arcades continues. Boiseries rénovées.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Plaats 21, 29 (Moorslede)