Gemeentehuis van Dadizele, Flanderen
31U E 506852 N 5633362
[Nl]Oud stadhuis, gebouwd na de Eerste Wereldoorlog [EN]Old town hall, Built after the First World War [FR]Ancien hôtel de ville, Construit après la Première Guerre mondiale
Location: West-Vlaanderen, Belgium

[Nl]Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, zie opschrift in casement, van 1928 zie jaartal op topstuk. Opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog op de plaats van het puin van de afspanning zogenaamd "De Drie Koningen". Naast gemeentehuis deed het tevens dienst als café (links van ingang gemeentehuis zijde plaats), woonhuis (zijde Ledegemstraat) en winkel (Ledegemstraat nummer 4, thans Dierenpark).

Op de hoek van het gemeentehuis werd een kapel ingebouwd. Zij vervangt de voormalige processiekapel die naast De Drie Koningen stond. Op de bovenverdieping bevonden zich de raadzaal en de slaapkamers van het woonhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde het gemeentehuis van locatie in navolging van een Duits besluit, waarbij de combinatie café-gemeentehuis verboden werd. Het gemeentehuis verhuisde toen achtereenvolgens naar Plaats nummer 27 en Kleppestraat nummer 27. In 1948 kreeg het oude gemeentehuis zijn oorspronkelijke functie terug. Sinds de fusie in 1977 doet het gebouw dienst als muziekschool en herbergt onder meer de heemkundige kring.

Eclectisch hoekgebouw van vier traveeën + één afgeschuinde hoektravee + acht traveeën en twee bouwlagen aanleunend bij de traditionele bak- en zandsteen architectuur, zie de stenen kruiskozijnen en rondboogdeuren; doch ook beïnvloed door de Vlaamse renaissance voor de opstand van het polygonaal hoektorentje met neo spitsbekroning; en meer italianiserende rondboogarcade op de begane grond. Rode baksteenbouw met rijkelijk gebruik van natuursteen en arduin voor onder meer plint, kordons en balkon, leien zadeldaken met vorstkam; dakkapellen onder tentdak. Lijstgevel aan Plaatszijde, gemarkeerd door licht vooruitspringend middenrisaliet oplopend in tuitgevel met gebogen fronton. Typerend balkon op zware consoles en mascaron; deurvenster in neorenaisance-omlijsting. Aan de Ledegemstraat: voormalige woning en winkel in vereenvoudigde, maar aansluitende bouwstijl.

[EN]Description

Former town hall, see inscription in casement, from 1928 see year on masterpiece. Built after the First World War on the site of the debris of the so-called 'The Three Kings'. In addition to the town hall, it also served as a café (to the left of the entrance to the town hall side), residential house (Ledegemstraat side) and shop (Ledegemstraat number 4, nowadays Zoo).

A chapel was built on the corner of the town hall. It replaces the former processional chapel that stood next to De Drie Koningen. The council chamber and the bedrooms of the residence were on the upper floor. During the Second World War, the town hall changed location following a German decision prohibiting the combination café-town hall. The town hall then moved successively to Plaats number 27 and Kleppestraat number 27. In 1948, the old town hall regained its original function. Since the merger in 1977, the building serves as a music school and houses, among other things, the local circle.

Eclectic corner building of four bays + one beveled corner bays + eight bays and two storeys adjoining the traditional brick and sandstone architecture, see the stone cross frames and round arch doors; but also influenced by the Flemish Renaissance for the revolt of the polygonal corner tower with neo pointed crown; and more Italianising arc arcade on the ground floor. Red brick construction with rich use of natural stone and bluestone for plinth, cordon and balcony, slate roofs with frost comb, among other things; dormer windows under tent roof. Frame façade on the Place side, marked by slightly protruding middle riser rising into the spout façade with curved pediment. Typical balcony on heavy consoles and mascaron; door window in neorenaisance frame. On the Ledegemstraat: former home and store in a simplified but consistent architectural style.

[FR]La description

Ancien hôtel de ville, voir inscription à battants, à partir de 1928 voir année sur chef-d'œuvre. Construit après la Première Guerre mondiale sur le site des débris des soi-disant 'Les Trois Rois'. En plus de la mairie, il servait également de café (à gauche de l'entrée côté mairie), de maison d'habitation (côté Ledegemstraat) et de magasin (Ledegemstraat numéro 4, devenu zoo).

Une chapelle a été construite à l'angle de la mairie. Il remplace l'ancienne chapelle processionnelle qui se trouvait à côté de De Drie Koningen. La salle du conseil et les chambres de la résidence étaient à l'étage supérieur. Pendant la Seconde Guerre mondiale, la mairie a changé d'emplacement suite à une décision allemande interdisant la combinaison café-mairie. La mairie s'installe ensuite successivement sur les plaques numéro 27 et Kleppestraat numéro 27. En 1948, l'ancienne mairie retrouve sa fonction d'origine. Depuis la fusion en 1977, le bâtiment sert d'école de musique et abrite, entre autres, le cercle local.

Bâtiment d'angle éclectique de quatre baies + une baie d'angle biseautée + huit baies et deux étages jouxtant l'architecture traditionnelle en brique et en grès, voir les cadres en pierre et les portes en arc rondes; mais aussi influencé par la Renaissance flamande pour la révolte de la tour d'angle polygonale à couronne néo-pointue; et plus arcade arcade italienne au rez-de-chaussée. Construction en brique rouge avec une riche utilisation de pierre naturelle et de pierre bleue pour le socle, le cordon et le balcon, les toits d'ardoise avec un peigne antigel, entre autres; lucarnes sous toit de tente. Façade à ossature côté Place, marquée par une contremarche moyenne légèrement saillante s'élevant dans la façade du bec à fronton incurvé. Balcon typique sur consoles lourdes et mascaron; fenêtre de porte dans le cadre de neorenaisance. Sur la Ledegemstraat: ancienne maison et magasin dans un style architectural simplifié mais cohérent.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Ledegemstraat 2 (Moorslede)