Onze-Lieve-Vrouw Basiliek - Dadizele, Flanderen
31U E 506652 N 5633311
[NL] Geen sanitaire voorzieningen beschikbaar [FR] Basilique monumentale orientée nord-sud [EN] Monumental basilica facing north-south
Location: West-Vlaanderen, Belgium

[Nl] Beschrijving

*Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis, zie stijlkenmerken aansluitend bij de Engelse zogenaamd "Reformed Gothic". Gelegen middenin ommuurde tuin met omlopend gekasseid pad, lindebomen en ommegang met de wonderen van het Onze-Lieve-Vrouwbeeld. De eerste bidplaats was vermoedelijk een houten kapel, die in de tweede helft van de 18de eeuw vervangen werd door een kerk. Door de toenemende Mariaverering in de 15de eeuw werd Dadizele, waar de Heilige Maagd sinds lang vereerd werd, een populair bedevaartsoord. Circa 1400 was de kerk vervallen en nam het aantal bedevaarders in die mate toe, dat de bouw van een nieuwe kerk zich aandiende. De oprichting van het bedehuis startte in 1462 en nam de volledig tweede helft van de 15de eeuw in beslag. De kerk werd door brand verwoest tijdens de godsdienstoorlogen in 1580. Nadat de rust was teruggekeerd, werd ze in het eerste kwart van de 17de eeuw heropgebouwd.

[FR]La description

* Basilique Notre-Dame Immaculée

Basilique monumentale orientée nord-sud et importante église de pèlerinage avec choeur, crypte, transept, nef à cinq nefs et bloc ouest. Pour la région un lieu de culte exceptionnellement néo-gothique, voir les caractéristiques de style en ligne avec le soi-disant «gothique réformé» anglais. Situé au milieu d'un jardin clos avec un chemin pavé circulaire, des tilleuls et une promenade à travers les merveilles de la statue de Notre-Dame. Le premier lieu de prière était probablement une chapelle en bois, qui a été remplacée par une église dans la seconde moitié du XVIIIe siècle. En raison du culte croissant de Marie au XVe siècle, Dadizele, où la Sainte Vierge a longtemps été vénérée, est devenu un lieu de pèlerinage populaire. Vers 1400, l'église a expiré et le nombre de pèlerins a augmenté à un point tel que la construction d'une nouvelle église est apparue. L'établissement du lieu de culte a commencé en 1462 et a repris toute la seconde moitié du XVe siècle. L'église a été détruite par un incendie lors des guerres de religion en 1580. Après le retour de la paix, elle a été reconstruite dans le premier quart du XVIIe siècle.

[EN]Description

* Basilica of Our Lady Immaculate

North-south-oriented monumental basilica and important pilgrimage church with choir, crypt, transept, five-aisled nave and western block. For the region an exceptionally neo-gothic place of worship, see style characteristics in line with the English so-called 'Reformed Gothic'. Located in the middle of a walled garden with a circular cobblestone path, linden trees and a walk through the wonders of the statue of Our Lady. The first place to pray was probably a wooden chapel, which was replaced by a church in the second half of the 18th century. Due to the increasing worship of Mary in the 15th century, Dadizele, where the Blessed Virgin has long been worshiped, became a popular place of pilgrimage. Around 1400 the church had expired and the number of pilgrims increased to such an extent that the construction of a new church appeared. The establishment of the place of worship started in 1462 and took over the entire second half of the 15th century. The church was destroyed by fire during the religious wars in 1580. After the peace had returned, it was rebuilt in the first quarter of the 17th century.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Plaats zonder nummer (Moorslede)