Talbot House met tuin - Poperinge, Flanderen
31U E 480524 N 5633838
- Talbot House 1915- ?. Every-Man's Club.'. - House Talbot 1915-? The club of all men. - Maison Talbot 1915-? Le club de tous les hommes.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Nl - Historische
in casu architectuurhistorische:
Deze herenwoning met bijhorende voormalige huidenvetterij zadelmakerij en hoppemagazijn - reeds beschermd als monument bij M.B. 23 november 1998 - is typologisch interessant. Het betreft een voorbeeld van een ambachtelijke site in het kleinstedelijk centrum Poperinge vanaf de 18de- tot het begin van de 20ste eeuw, waar wonen en werken nog nauw met elkaar verweven waren. Als zijnde in kern een 18de-eeuws herenhuis dat in verbinding stond met de zadelmakerij; dat later dienst doet als huis van een bankier en hophandelaar.
Als zijnde een imposant herenhuis in kern opklimmend tot circa 1728, uitgebreid in circa 1880 met een veranda en een bovenverdieping met nieuw dak en voorzien van een lijstgevel in second-empire stijl. Laatstgenoemde wordt getypeerd door verzorgd pleisterwerk met uitgewerkte ornamentiek en een geaccentueerde deurpartij met een arduinen deuromlijstingen en een beglaasde deur voorzien van gestileerd hekwerk. Het herenhuis behield zijn 18de-eeuwse dubbelhuis plattegrond met traphal getypeerd door een bordestrap met trappaal verfraaid met hoppenranken en een muurnis gevat tussen twee paneeldeuren Voorts, een verzorgde, voornamelijk 19de-eeuwse interieur aankleding, welke onder meer wordt getypeerd door: uitgewerkte stucplafonds, marmeren schouwmantels met neoclassicistische vormgeving, (vleugel-) deuren met paneelwerk en een geprofileerd encadrement, en een uitgewerkte veranda.

En - Historical
in this case architectural-historical:
This mansion with accompanying former hide and saddlery, saddlery and hop store - already protected as a monument at M.B. November 23, 1998 - is typologically interesting. This is an example of a traditional site in the small town of Poperinge from the 18th to the beginning of the 20th century, where living and working were still closely intertwined. Being at its core an 18th-century mansion that was connected to the saddlery; That later serves as the home of a banker and hop dealer. As an imposing mansion in its core rising to circa 1728, expanded in circa 1880 with a veranda and an upper floor with a new roof and equipped with a frame facade in second-empire style. The latter is characterized by neat plasterwork with elaborate ornamentation and an accentuated door with a bluestone door frame and a glazed door with stylized fencing. The mansion retained its 18th-century double-house floor plan with stairwell typed by a stairway stairway decorated with hops vines and a wall niche encased between two panel doors. Mantelpieces with neoclassical design, (wing) doors with panel work and a profiled encadrement, and a detailed porch.

Fr - Historique
Architecturale-historique:
Ce manoir et son ancien magasin de cuir et sellerie, sellerie et houblon - déjà protégés en tant que monument par M.B. 23 novembre 1998 - est intéressant sur le plan typologique. C’est un exemple de site traditionnel situé dans la petite ville de Poperinge du 18ème au début du 20ème siècle, où la vie et le travail étaient encore étroitement liés. En son centre, un manoir du XVIIIe siècle relié à la sellerie; Qui sert ensuite de domicile à un banquier et à un marchand de houblon. En tant que manoir imposant dans son noyau qui remonte aux environs de 1728, agrandi vers 1880 avec une véranda et un étage supérieur avec un nouveau toit et doté d'une façade à ossature de style second empire. Ce dernier est caractérisé par un plâtre soigné avec des ornements élaborés et une porte accentuée avec un cadre de porte en pierre bleue et une porte vitrée avec une clôture stylisée. Le manoir a conservé son plan de maison double du XVIIIe siècle avec une cage d'escalier ornée d'un escalier décoré de vignes de houblon et d'une niche murale encastrée entre deux portes à panneaux. Cheminées de style néoclassique, portes (à battants) à panneaux et encadrement profilé, et porche détaillé.

talbot-house
Adresse/Adres/Adresses/Address: