Vredegerecht - Poperinge, Flanderen
31U E 480637 N 5633629
Nl - also the 'Huis Van Merris' named after the former inhabitants Fr - la'Maison Van Merris' qui porte le nom des anciens habitants En - also the 'Huis Van Merris' named after the former inhabitants
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Nl - Beschrijving
Vredegerecht. Lokaal ook het 'Huis Van Merris' genoemd naar de voormalige bewoners, onder meer de welbekende Jules Van Merris (1831-1899), voormalig schepen en liberaal volksvertegenwoordiger. Het pand fungeert als vredegerecht sinds 1921. Herenhuis in Lodewijk XVI-stijl naar ontwerp van de Rijselse architect Thomas Gombert (1725-1801). Deze laatste was ook de ontwerper van hotel Merghelynck (1774) in Ieper, dat na de Eerste Wereldoorlog naar het oorspronkelijke uitzicht gereconstrueerd werd. Het vredegerecht werd hersteld na de Tweede Wereldoorlog. Achterliggende tuin met koetshuis, en aanpalend rechter huis, verdwenen voor de verbreding van de Hondstraat.

Enkelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met leien (nokrichting parallel aan de straat), uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Lijstgevel opgetrokken uit geschaafde gele bakstenen van klein formaat met smal voegwerk. Sokkel vormende begane grond met plint en spouwgaten. Middenrisaliet van drie traveeën geordonneerd door kolossale pilasters voorzien van voluutkapiteel met festoen; bekronend driehoekig fronton met oculus, opgenomen tussen de attiek met balustrade bekroond door siervazen. Gekornist eenvoudig hoofdgestel met architraaf (baksteen), onversierd fries en houten kroonlijst op geprofileerde consoles met tussenliggende rozetten. Licht getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting met oren, onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden. Merkwaardig is de lokale vertolking in baksteen van doorgaans in natuursteen uitgevoerde Lodewijk XVI-motieven, zie de baksteensculpturen van de borstwering: spiegels met rozetten tussen gecanneleerde pilastertjes, afgelijnd door een palmettenfries aansluitend bij de tandlijst van de lekdrempels; in het middenrisaliet, bijkomende festoen- en acanthusbladversieringen. Voorts omlijst een soortgelijk festoen met strik de oculus van het fronton. Hoge vleugeldeur met panelen en bovenlicht met versierde beglazing (19de eeuw). Vlak gehouden achtergevel van gewone gele baksteen. Rechter zijgevel met vernieuwd bakstenen gevelparement als gevolg van de nieuwe hoekfunctie.

Nl - Juridische gevolgen
is aangeduid als beschermd monument Vredegerecht

is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vredegerecht

Fr - Description
Un Palais de Justice. Localement aussi la'Maison Van Merris' qui porte le nom des anciens habitants, dont le célèbre Jules Van Merris (1831-1899), ancien échevin et représentant libéral du peuple. Le bâtiment sert de tribunal de paix depuis 1921. Hôtel particulier de style Louis XVI conçu par l'architecte lillois Thomas Gombert (1725-1801). Ce dernier a également conçu l'hôtel Merghelynck (1774) à Ypres, qui a été reconstruit pour retrouver son aspect original après la Première Guerre mondiale. Le tribunal de paix a été restauré après la Seconde Guerre mondiale. Le jardin arrière avec remise et la maison voisine à droite ont disparu avant l'élargissement de la Hondstraat.

Maison individuelle de sept travées et deux étages sous un toit pseudo-mansardé en ardoises (direction de la crête parallèle à la rue), du dernier quart du XVIIIe siècle. Façade à cadre en briques jaunes rasées de petite taille avec joints étroits. Socle formant rez-de-chaussée avec plinthe et trous de cavité. Séquoia central de trois travées disposées par des pilastres colossaux avec volute capitaine à feston ; couronnement fronton triangulaire avec oculus, inclus entre les combles avec balustrade couronnée par des vases décoratifs. Entablement simple en angle avec architrave (brique), frise sans ornement et corniche en bois sur consoles profilées avec rosaces intermédiaires. Ouvertures murales légèrement arquées dans un cadre ceinturé avec des oreilles, sous une bande d'égouttement incurvée aux extrémités tendues. L'interprétation locale en brique des motifs Louis XVI, généralement en pierre naturelle, est remarquable ; voir les sculptures en brique du parapet : miroirs avec rosaces entre pilastres cannelés, délimités par une frise en palmette qui correspond au bord dentelé des seuils qui fuient ; au milieu, feston supplémentaire et décor en feuille d'acanthe. De plus, un feston similaire à cadre en arc encadre l'oculus du fronton. Porte à haut battant avec panneaux et lucarne avec vitrage décoré (19ème siècle). Paroi arrière plate en briques jaunes ordinaires. Paroi latérale droite avec une nouvelle section de façade en brique grâce à la nouvelle fonction d'angle.

Fr - Conséquences juridiques
est classé monument protégé de la Cour de Paix
Cette protection est valable depuis le 26-11-1942. N°14034

a été désigné comme patrimoine architectural établi la cour de Paix
Cette décision est valide depuis le 14-09-2009. N°34672

En - Description
Courthouse. Locally also the 'Huis Van Merris' named after the former inhabitants, including the well-known Jules Van Merris (1831-1899), former alderman and liberal representative of the people. The building has served as a peace court since 1921. Mansion in Louis XVI style designed by the Lille architect Thomas Gombert (1725-1801). The latter was also the designer of the Merghelynck Hotel (1774) in Ypres, which was reconstructed to its original appearance after the First World War. The peace court was restored after the Second World War. The rear garden with coach house, and the adjacent right-hand house, disappeared before the widening of the Hondstraat.

Single house of seven bays and two storeys under a pseudo-mansard roof with slates (ridge direction parallel to the street), from the last quarter of the 18th century. Framed facade made of shaved yellow bricks of small size with narrow jointing. Pedestal forming ground floor with plinth and cavity holes. Middle redwood of three bays arranged by colossal pilasters with volute captain with festoon; crowning triangular pediment with oculus, included between the attic with balustrade crowned by decorative vases. Cornered simple entablature with architrave (brick), unadorned frieze and wooden cornice on profiled consoles with intermediate rosettes. Slightly arched wall openings in a belted frame with ears, under a curved drip strip with stretched ends. The local brick interpretation of Louis XVI motifs, usually made of natural stone, is remarkable; see the brick sculptures of the parapet: mirrors with rosettes between fluted pilasters, delineated by a palmette frieze that matches the toothed edge of the leaky thresholds; in the middle redwood, additional festoon and acanthus leaf decorations. In addition, a similar festoon with a bow frame frames the oculus of the pediment. High wing door with panels and skylight with decorated glazing (19th century). Flat rear wall of ordinary yellow brick. Right side wall with renewed brick facade section as a result of the new corner function.

En - Legal consequences
is designated as a protected monument to the Peace Court
This protection is valid since 26-11-1942. N°14034

has been designated as established architectural heritage Peace Court
This determination has been valid since 14-09-2009.N°34672
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Burgemeester Bertenplein 21
West-Vlaanderen, Poperinge Belgium
8970

Année de construction/Bouwjaar/Baujahr/Year of construction: 18 eme Siècles

Date d'arrêté/ Datum van het Besluit/ Datum der Unterschutzstellung/ Date of protection: 26/11/1942 - 14/09/2009

Numéro de dossier/Dossiernummer/Dateinummer/File number: 30975