Art Musem Hannemahuis - Harlingen, Friesland, Netherlands
The Hannemahuis is a municipal museum for the history of Harlingen and its art history.
Location: Friesland, Netherlands

"Het Hannemahuis is het gemeentemuseum, gevestigd in een patriciërshuis in het centrum van de Nederlandse stad Harlingen.

In 1744 betrok de koopman Sjoerd Hannema het huis, na zijn huwelijk met Liesbet Scheltema. Hij liet een nieuwe voorgevel bouwen. Deze klokgevel markeert nog steeds het rechtergedeelte van het gebouw.
Een ander familielid, Sjoerd Jacobus Hannema, liet in 1825 het linkergedeelte van het huis bouwen, dat van een lijstgevel werd voorzien. Leendert Jacobus Hannema was de laatste telg uit dit Harlinger koopmansgeslacht die het huis bewoonde. In 1957 richtte hij een deel van zijn huis in als museum. Hij overleed in 1964 en legateerde het huis aan de gemeente Harlingen, die overeenkomstig de wilsbeschikking het museum voortzette. Het gehele huis werd toen als zodanig ingericht.

Er worden objecten verzameld en tentoongesteld die nauw verbonden zijn met de geschiedenis en de kunstgeschiedenis van Harlingen, zoals Harlinger tegel- en aardewerk, maritieme voorwerpen, eeuwenoude schilderijen (onder andere van 'Granida en Daifilo' van Jacob Adriaensz Backer), foto's, zilverwerk, verschillende oude documenten en meubelen. Ook is er een Simon Vestdijkkamer. In deze kamer van het museum is, naast een aantal andere zaken die met de schrijver te maken hebben, zijn complete werk in eerste drukken te zien. Zijn geboortestad speelt onder de naam 'Lahringen' in verschillende boeken een centrale rol. In het grootste gedeelte van het Hannemahuis is een vaste opstelling te zien. Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd van een uiteenlopend karakter. "

Wikipedia

"Het Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie is een unieke combinatie van museum en gemeentearchief. In het museum, deels gehuisvest in een voornaam 18e-eeuws koopmanshuis, vindt u naast presentaties over de Harlinger geschiedenis en kunst, tijdelijke tentoonstellingen rond historische thema's en hedendaagse beeldende kunst. Bezoek het Hannemahuis en zie hoe men in 1760 jenever maakte in de stokerij, of laat u in de kunsthandel uit 1800 adviseren over de aankoop van een 17e-eeuws schilderij."

Hannemahuis

"The Hannema House is the municipal museum, located in a patrician house in the centre of the Dutch city of Harlingen.

In 1744 the merchant Sjoerd Hannema moved into the house, after his marriage to Liesbet Scheltema. He had a new facade built. This bell gable still marks the right part of the building.
Another family member, Sjoerd Jacobus Hannema, had the left part of the house built in 1825, which was provided with a gable. Leendert Jacobus Hannema was the last descendant of this Harlinger merchant family who lived in the house. In 1957 he set up part of his house as a museum. He died in 1964 and bequeathed the house to the municipality of Harlingen, which, according to the will, continued the museum. The entire house was then furnished as such.

It collects and exhibits objects that are closely related to the history and art history of Harlingen, such as Harlingen tiles and pottery, maritime objects, centuries-old paintings (including 'Granida and Daifilo' by Jacob Adriaensz Backer), photographs, silverware, various old documents and furniture. There is also a Simon Vestdijkkamer. In this room of the museum, among a number of other things to do with the writer, his complete work can be seen in first editions. His hometown plays a central role in several books under the name 'Lahringen'. In the largest part of the Hannema House a permanent display can be seen. In addition, there are regular exhibitions organized of a diverse nature. "

"Das Hannemahuis-Zentrum für Harlinger Kultur und Geschichte ist eine einzigartige Kombination aus Museum und Stadtarchiv. Im Museum, das teilweise in einem angesehenen Kaufmannshaus aus dem 18. Jahrhundert untergebracht ist, finden Sie Präsentationen zur Harlinger Geschichte und Kunst, Wechselausstellungen zu historischen Themen und zeitgenössischer bildender Kunst. Besuchen Sie das Hannema House und sehen Sie, wie der Genever 1760 in der Destillerie hergestellt wurde, oder lassen Sie sich beim Kauf eines Gemäldes aus dem 17. Jahrhundert vom Kunsthandel beraten."

Name: Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie

Location: