Saint Rumbolds Cathedral - Mechelen - Belgium
31U E 603753 N 5654080
Belgian metropolitan archiepiscopal cathedral in Mechelen, dedicated to Saint Rumbold, Christian missionary and martyr.
Location: Antwerpen, Belgium

[NL]

"De kerk werd vanaf de 13de eeuw gebouwd ter ere van de heilige Rumoldus en was bijgevolg reeds van in het begin opgevat als een bouwwerk dat dient om te imponeren. Wanneer ze in 1559, bij de oprichting van het aartsbisdom Mechelen, verheven werd tot kathedraal, werden status en grootsheid nog versterkt. Zo groeide ze na een reeks bouwcampagnes uit tot blikvanger van de stad, met als pièce de résistance de 15de-eeuwse toren van het bouwmeestersgeslacht Keldermans.

Bij de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw krijgt de kerk het hard te verduren : veel van het oude interieur gaat verloren. Het Calvinistische bewind op het einde van die eeuw verwijdert alles wat naar de katholieke eredienst verwijst. Maar de kerk overleeft nog meer stormen: in beide wereldoorlogen wordt Mechelen gebombardeerd en in 1972 breekt een grote brand uit boven het koor.

Als metropolitaanse kerk is de Sint-Romboutskathedraal de belangrijkste kerk van het land. Ze fungeert eveneens als mausoleum voor alle Mechelse aartsbisschoppen sinds 1559.

Het interieur is ronduit adembenemend. Monumentale praalgraven en epitafen sieren de kooromgang. Je kan er het schilderij 'Christus aan het kruis' van Antoon van Dyck bewonderen, net zoals prachtige werken van onder meer Michiel Coxcie en Gaspar de Craeyer. Het pronkstuk in de kerk, naast het hoofdaltaar van Lucas Fayd’herbe uit 1665, is een collectie laat-vijftiende-eeuwse schilderijtjes die het leven van de heilige Rombout voorstellen in de stijl van de Vlaamse Primitieven.

Het monumentale Stevens-orgel in de kathedraal (6600 pijpen) werd ontworpen door Flor Peeters en door hem ingespeeld in 1958."

[EN]

The church was built from the 13th century in honor of the holy Rumoldus and was therefore from the beginning understood as a structure that serves to impress. When she was elevated to a cathedral in 1559, when the archdiocese of Mechelen was founded, status and greatness were strengthened. In this way, after a series of building campaigns, she became the city's eye-catcher, with the 15th-century tower of the master builder Keldermans as pièce de résistance.

During the religious wars in the sixteenth century, the church got a hard time: much of the old interior is lost. The Calvinist regime at the end of that century removes everything that refers to Catholic worship. But the church survives even more storms: in both world wars Mechelen is bombed and in 1972 a large fire breaks out over the choir.

As a metropolitan church, Saint Rumbold's Cathedral is the most important church in the country. It also serves as a mausoleum for all Malines archbishops since 1559.

The interior is nothing short of breathtaking. Monumental tombs and epitaphs decorate the choir aisle. You can admire the painting 'Christ on the Cross' by Antoon van Dyck, as well as beautiful works by, among others, Michiel Coxcie and Gaspar de Craeyer. The showpiece in the church, next to the main altar of Lucas Fayd'herbe from 1665, is a collection of late-fifteenth-century paintings that represent the life of the Holy Rombout in the style of the Flemish Primitives."

[FR]

"L'église a été construite à partir du 13ème siècle en l'honneur du saint Rumoldus et a donc été comprise dès le début comme une structure qui sert à impressionner. Lorsqu'elle fut érigée en cathédrale en 1559, lors de la fondation de l'archidiocèse de Malines, le statut et la grandeur furent renforcés. Ainsi, après une série de campagnes de construction, elle devint le point de mire de la ville avec la tour du XVe siècle du maître constructeur Keldermans comme pièce de résistance.

Au cours des guerres de religion du XVIe siècle, l'église a connu des moments difficiles: une grande partie du vieil intérieur est perdue. Le régime calviniste à la fin de ce siècle supprime tout ce qui fait référence au culte catholique. Mais l'église survit à encore plus de tempêtes: lors des deux guerres mondiales, Malines est bombardée et en 1972, un grand incendie se déclare au-dessus du chœur.

En tant qu'église métropolitaine, la cathédrale Saint-Rumbold est la plus importante église du pays. Il sert également de mausolée à tous les archevêques de Malines depuis 1559.

L'intérieur est à couper le souffle. Des tombes monumentales et des épitaphes décorent le couloir du chœur. Vous pourrez admirer le tableau "Le Christ sur la croix" de Antoon van Dyck, ainsi que de magnifiques œuvres de Michiel Coxcie et Gaspar de Craeyer, entre autres. La pièce maîtresse de l'église, à côté de l'autel principal de Lucas Fayd'herbe de 1665, est un ensemble de peintures de la fin du XVe siècle représentant la vie du Saint-Rombout à la manière des peintres Primitifs flamands."

Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen

Religious affiliation: Roman catholic