Aliancni erb Kokorovcu z Kokorova a hrabat z Hartigu - Nectiny, Czech Republic
33U E 367692 N 5535431
Aliancni erb Kokorovcu z Kokorova a hrabat z Hartigu na podstavcích soch sv. Floriána a sv. Vojtecha
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Hartigové (visit link) jsou ceský, pozdeji rakouský šlechtický rod puvodem ze Slezska. V Cechách se rod vyskytuje od 18. století.

Rod pochází ze Slezska, prímá linie pocíná od Martina Hartiga (kolem 1500 v Eichmannsdorfu – cca 1554), kupce ze Slezského Lvovku ve vévodství svídnicko-javorském. Jeho syn Jakub Hartig (1534–1607) byl od roku 1561 obcanem Žitavy, kde byl obchodníkem a radním a církevním hodnostárem. Vnuk Martina, Jan Hartig (1573–1632), povoláním lékar knížectví anhaltsko-srbištského a lehnicko-brežského, získal od císare Rudolfa II. pro svuj rod erbovní listinu.

Erb rodu Hartigu je štít rozdelený krížem, v jehož prvním a ctvrtém zlatém poli je prícné cerné brevno, jejichž stredu se vznáší malý zlatý kríž a z jehož obou stran vycházejí polovicné diamantové routy. Ve druhém a tretím modrém poli pak je cerný orel stojící na stríbrné skále pnoucí se z levého dolního kouta do pravého horejšího, s krídly vyzdviženými vzhuru.

Kokorovcové nebo Kokorovci (visit link) z Kokorova byli ceský šlechtický rod pripomínaný poprvé pocátkem 15. století. Vlastnili radu statku v západních Cechách, nejdéle se udrželi na Žluticích (1575–1872). V 17. století byli povýšeni do panského stavu (1637), poté získali i hrabecí titul (1680). Clenové rodu zastávali radu zemských úradu, mezi nejvlivnejší šlechtické rody ale nikdy nepronikli. Rod vymrel v roce 1878 (1926).
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Kokorovci z Kokorova a hrabat zHartigu