Gaz-66 - Vyskov, Czech Republic
Gaz-66 lehký nákladní terenní automobil
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
lehký nákladní terenní automobil
Mobilní prepravník oleje
GAZ-66 byl sovetský a ruský nákladní automobil s pohonem 4×4, užitecnou hmotností 2 tuny a kabinou nad motorem. Behem 60. až 80. let 20. století to byl nejpocetnejší plnepohonný dvounápravový nákladní automobil v Sovetské armáde i v národním hospodárství Sovetského svazu. GAZ-66 vyrábel Gorkovský automobilový závod (rusky: ??? - ??????????? ????????????? ?????) ve meste Gorkij (nyní Nižnij Novgorod). Automobil mel prezdívku „Šišiga“ (rusky ?????? ).

GAZ-66 byl nákladní automobil se zvýšenou pruchodivostí, nosností dve tuny, urcený pro jízdu v nárocných podmínkách a v místech bez cest. Velká pruchodivost byla zajištena použitím samosvorných diferenciálu na obou nápravách, velkou svetlou výškou nad terénem a systémem centrální regulace tlaku v pneumatikách. Proto mela disková kola zvláštní konstrukci a vuz mel pro dofukování pneumatik kompresor, pohánený od motoru vozu. Motor vozu byl vybaven predstartovním predehrívacem PŽB-12. Provozní brzdy byly hydraulické s podtlakovým posilovacem, parkovací brzda mechanická. Rízení bylo vybaveno hydraulickým posilovacem.

Významnou výhodou tohoto automobilu bylo rovnomerné rozložení hmotnosti, takrka shodné zatížení prední i zadní nápravy a obecne kompaktní konstrukce daná uložením kabiny ridice nad motorem. Díky tomu byl automobil široce využíván ve výsadkových oddílech, protože pri pristání na padáku pristál na všechna kola najednou. Malé rozmery kabiny a její uložení prímo nad nápravou se ukázaly jako nebezpecné pro osádku pri najetí auta na minu. Proto byl GAZ-66 od roku 1980 stažen od bojových oddílu v Afghánistánu. Od pocátku devadesátých let byl GAZ-66 masove vyrazován z armády. Nahradil ho typ GAZ-3308 Sadko s kapotovou kabinou a prodlouženým podvozkem obdobné koncepce.

Pro kontrolu a opravy motoru byla kabina sklopná na kloubech vpred. Mezi sedadlem ridice a sedadlem spolujezdce byl na motoru upevnen samostatný kryt, který se nesklápel s kabinou. Kvuli nemu byla radicí páka umístena z pohledu ridice vpravo vzadu, což bylo pri razení nepohodlné. Pro odpocinek ridice byla kabina vybavena pláteným závesným lužkem (hamakem), které se zavešovalo na ctyri úchyty v kabine. Prední i zadní náprava byly odpruženy podélnými listovými poloeliptickými pružinami s hydraulickými tlumici. Díky této soustave odpružení vynikal GAZ-66 plynulým pohybem. Vzhledem k jednoduchým tlumicum na zadní náprave a samosvorným diferenciálum na obou nápravách nesmel být vuz pretežován.

EN:
Gaz-66
light cargo truck
Mobile oil container
The GAZ-66 was a Soviet and Russian 4x4 truck with a payload of 2 tons and a cab over the engine. During the 1960s and 1980s, it was the largest full-featured two-axle truck in the Soviet Army and the Soviet Union's national economy. GAZ-66 produced a Gorkov automobile factory in Gorkij (now Nizhny Novgorod). The car had the nickname "Shishig" (Russian Shishhga).

GAZ-66 was a high-throughput truck with a capacity of two tons, designed for ride in demanding conditions and in places without roads. The high throughput was ensured by using self-locking differentials on both axles, a large clear ground above the terrain and a central tire pressure control system. Therefore, the disc wheels had a special design, and the car had a compressor driven by the engine of the car to inflate the tires. The car engine was equipped with a pre-heating preheater PŽB-12. The service brakes were hydraulic with a vacuum booster, mechanical parking brake. The steering was equipped with a hydraulic booster.

An important advantage of this car was the even weight distribution, the almost identical front and rear axle loads and the generally compact design given by the driver's cab above the engine. Thanks to this, the car was widely used in airborne compartments because it landed on all the wheels at the parachute landing. The small dimensions of the cab and its storage directly above the axle proved to be dangerous for the crew when driving the car to the mine. That is why the GAZ-66 has been withdrawn since the 1980s from Afghanistan's combat troops. Since the beginning of the 1990s, GAZ-66 has been massively deposed from the army. It was replaced by a GAZ-3308 Sadko with a bonnet and an extended chassis of a similar concept.

For control and repair of the engine, the cab was hinged on the hinges forward. Between the driver's seat and the passenger seat, a separate cover was mounted on the engine, which did not climb the cab. Because of it, the gear lever was positioned from the driver's rear right rear view, which was inconvenient in gear. To rest the driver, the cabin was fitted with a canvas hanging hanger (hammock) hung on four cabin mounts. The front and rear axles were sprung by longitudinal leaf semi-springs with hydraulic shock absorbers. Thanks to this suspension system, GAZ-66 excelled in the smooth movement. Because of the simple dampers on the rear axle and the self-locking differentials on both axles, the truck should not be overloaded.

Source:
Location restrictions: