L-39 V Albatros - Vyskov, Czech Republic
L-39 V Albatros
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
L-39 V Albatros
Letoun je školní proudový stroj urcený pro pokracovací výcvik pilotu proudových letounu, který se vyrábel v Ceské Republice v podniku AERO Vodochody.

V roce 1970, kdy probíhaly intenzivní zkoušky letounu L-39 definovalo Ministerstvo národní obrany požadavky na vývoj letounu pro vlekání tercu.

První letoun vlecné verze L-39V byl v roce 1972 postaven jako prototyp X-08 s motorem AI-25TL. Pro navíjení vlecného lana bylo rozhodnuto po dílcích úpravách využít stejný systém, který se používal a osvedcil u vlecných verzí letounu MiG-15. Navíjecí buben s ocelovým vlecným lanem o prumeru 5 mm pohánela náporová turbínka L-03 zavešená pod trupem letounu. Zpocátku bylo nouzové sekání lana rešeno mechanicky, ale pozdeji bylo nahrazeno hydraulickým.

Pozemní a letové zkoušky prototypu se uskutecnily koncem roku 1972. Pocátkem roku 1973 byl na prototypu X-08 vymenen motor a probíhaly na nem i zkoušky systému odmrazování.

Od cervence do zárí 1973 probíhaly vojenské zkoušky s tercem KT-04. Po jejich vyhodnocení probehly dílcí úpravy jak na letounu, tak na vlastním terci. Overení zmen a testy sekacího zarízení vlecného lana se uskutecnilo v rámci doplnkových zkoušek v období od cervence do zárí 1974.

Technické odlišnosti L-39V
letoun byl pouze jednomístný,
na míste zadního pilota byl instalován buben s ocelovým vlecným lanem prumeru 5 mm,
pohon bubnu s lanem zajištovala vzduchová náporová turbína L-03, umístená pod trupem,
prvky vedení lana pod trupem a ochrana zadní spodní cásti trupu pred poškozením lanem,
kabina letounu nebyla hermetizovaná a pretlakovaná,
letoun nebyl plne vybaven navigacními prístroji (nebyl napr. montovám systém RSBN-5S),
letoun byl v barevne výrazném žluto-bílém barevném náteru.

Barevné provedení L-39V
Náter letounu verze L-39V nemel letoun maskovat, ale naopak - jeho smyslem bylo co nevyšší zviditelnení letounu jak proti zemi, tak proti obloze. Proto bylo použito výrazných a kontrastních barev - bílé a žluté.

Spodní plocha trupu a krídel byla žlutá, stejne jako i vrchní strana krídla s vyjímkou bílého pásu kolem výsostných znaku. Horní a bocní plocha trupu byly bílé. Na boku trupu byly obe barvy od sebe oddeleny cernou linkou. Pás pred kabinou byl byl šedozelený. Výsostné znaky o prumeru 800 mm na krídlech a 600 mm na svislé ocasní ploše byly lemovány modrou barvou. Výrobní císlo letounu bylo 300 mm vysoké a provedené cernou barvou. Kryt špicky a koncové oblouky ocasních ploch byly žluté.

Kabina letounu L-39V
Letoun L-39V byl pouze jednomístný - v prostoru puvodní zadní kabiny byl instalován buben s ocelovým vlecným lanem prumeru 5 mm.

Kabina nebyla hermetizovaná a pretlakovaná, protože operacní výška letu L-39V s tercem KT-04 byla 500 m až 2 500 m.

Letoun nemel instalovaný navigacní a pristávací systém RSBN-5S. Zrejme proto, že s ním létali zkušení piloti a nepredpokládalo se, že bude létat za ztížených meteorologických podmínek a v noci.

Pilot mohl z kabiny ovládat navíjecí zarízení a v prípade potreby i preseknout vlecné lano.

Výroba letounu L-39V
Celkem bylo vyrobeno 8 kusu letounu ve verzi L-39V.

Výroba probehla v roce 1976 v rámci 7 serie a letouny mely následující výrobní císla:

63 0705
63 0715
63 0720
63 0725
63 0730
63 0735
63 0740
63 0745

EN:
L-39 In Albatros
The airplane is a school jet designed for continuing training of jet airplane pilots, which was produced in the Czech Republic at AERO Vodochody.

In 1970, when intensive testing of the L-39 aircraft took place, the Ministry of National Defense defined requirements for the development of a target aircraft.

The first L-39V was launched in 1972 as the prototype X-08 with the AI-25TL engine. It was decided to retract the tow rope after partial modifications using the same system that was used and proven in the draft versions of the MiG-15. Reel drum with a 5 mm diameter steel trawl propelled the L-03 turbine turbine hung under the body of the airplane. Initially, the emergency chopping of the rope was solved mechanically, but was later replaced by hydraulic.

Ground and flight tests of the prototype took place at the end of 1972. At the beginning of 1973, the engine was replaced on the prototype X-08, and tests of the defrost system were carried out.

From July to September 1973, KT-04 military exams took place. Subsequent adjustments were made to both the airplane and the target. Verification of changes and tests of the tow rope mowing device took place in the framework of supplementary tests from July to September 1974.

Technical differences of the L-39V
the airplane was only one-seater,
a 5 mm diameter steel trawl was installed at the rear of the pilot's seat,
the rope drum drive was provided by the L-03 airborne turbine turbine located under the hull,
rope guide elements under the fuselage and protection of the rear lower part of the fuselage from damage by rope,
the cabin of the airplane was not hermetic and overpressured,
the aircraft was not fully equipped with navigation devices (not the RSBN-5S mount system),
the airplane was in a colorful, yellow-and-white color.

Color design L-39V
The L-39V version of the aircraft did not have to mask the aircraft, but on the contrary - its purpose was the highest visibility of the airplane, both against the ground and against the sky. Therefore, distinctive and contrasting colors - white and yellow - were used.

The lower surface of the fuselage and the wings was yellow, just like the top of the wing except the white belt around the sovereign characters. The upper and lateral surfaces of the fuselage were white. On the side of the hull, the two colors were separated by a black line. The belt in front of the cab was gray-green. The emblems of the 800 mm diameter on the wings and 600 mm on the vertical tail were lined with blue. The aircraft's production number was 300 mm high and made in black. The tip cap and the end arcs of the tail surfaces were yellow.

Airplane cabin L-39V
The L-39V was only one-seater - a 5mm diameter steel trawl was installed in the original rear cabin.

The cabin was not hermetic and overpressured because the operating height of the L-39V flight with the KT-04 target was 500 m to 2,500 m.

The aircraft did not have the RSBN-5S navigation and landing system installed. Probably because experienced pilots fly him and was not supposed to fly under difficult meteorological conditions and at night.

The pilot could control the winding gear from the cab and, if necessary, cut the tow rope.

Manufacture of aircraft L-39V
In total, eight aircrafts were produced in the L-39V version.

Production took place in 1976 within 7 series and the aircraft had the following serial numbers:

63 0705
63 0715
63 0720
63 0725
63 0730
63 0735
63 0740
63 0745

Source:
notice board and
Type of Aircraft: (make/model): L-39 V Albatros

Tail Number: (S/N): 630735

Construction:: original aircraft

Location (park, airport, museum, etc.): Vojenské a letecké muzeum Vyškov

inside / outside: outside

Other Information::
Opening hours Daily 10 a.m. to 4 p.m. Admission fees Adult 50Kč, Youth (6-15) 20Kč, Senior (age 60+) / Student 30Kč.

Access restrictions:
Visitors are not allowed to touch the plane and must stay behind a 3 inch high cable type border located around the aircraft.