Nave of Reformed Church - Sassenheim, The Netherlands
Romanesque nave of a church in the centre of Sassenheim.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

The nave of this church is from the 12the century. The rest of the church was built in 1573, when a previous church was destroyed.

About the Church (Dutch)
Geschiedenis
Historische dorpskerk met toren.

In 1573 werd de kerk vernield. Maar restauraties in de jaren 70 van de vorige eeuw brachten aan het licht dat we hier toch te maken hebben met een romaans tufstenen schip uit de 12e eeuw. Onder de pleisterlaag kwam de typisch romaanse muur tevoorschijn: vijf spaarvelden gescheiden door lisenen met colonnetten. In elk spaarveld heeft een rondboogvenster gezeten en in het middelste spaarveld zat de ingang. Bij het verhogen van het schip zullen de grotere ramen zijn aangebracht. De toren is waarschijnlijk in het midden van de 13de eeuw toegevoegd. 1574 verwoest, 1595 herbouw schip.

Bij een notariskantoor is 26 september 2007 de akte getekend voor de vorming van de Protestantse gemeente. Zowel de Ned. Hervormde Dorpskerk als de Gereformeerde Julianakerk blijven in gebruik.

Monumentomschrijving Rijksdienst
Aan N.zijde van het eenbeukig schip overblijfselen van tufstenen romaanse kerk uit de 12de eeuw. In de 15de eeuw vernieuwd, in 1956 hersteld. Romaanse toren van baksteen, in einde 15de eeuw verhoogd, gerestaureerd 1957. Ter plaatse van het M. E. koor ten O. van het schip een koorvormige uitbreiding uit omstreeks 1700. Bij restauratie 1971-73 romaans uiterlijk schip gereconstrueerd. Eenklaviers orgel van Hans Goltfuss, oorspronkelijk gemaakt voor de Gasthuiskerk te Delft in 1657. In 1973 gereconstrueerd en verplaatst in Sassenheim. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van W. Wegewaert, 1592, diam. 126 cm en een moderne klok. In torenportaal klok van A. de Stomme, 1563, diam. 42 cm, is buiten gebruik gesteld. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1906, voorzien van elektrische opwinding. Boven de toegangsdeur van de kerk zit een zonnewijzer op een rode plavuis, 28 cm in het vierkant, iets schuin in de muur van tufsteen gemetseld.
(source: Wikipedia)

Date of origin: 12th century