Erb rodu Trauttmansdoffu - Kutná Hora, Czech Republic
33U E 518957 N 5532658
Erb rodu Trauttmansdoffu jako soucást sousoší sv. Josefa Kalasanského pred Jezuitskou kolejí v Kutné Hore
Location: Středočeský kraj, Czechia

Trauttmansdorffové jsou rakouský rytírský rod, který pozdeji povýšil do knížecího stavu. Pocházeli ze Štýrska. Do Cech prišli na zacátku 17. století.

První zmínky o rodu se objevují ve 13. století.

V 16. století povýšili do panského stavu a rozdelili se na dve vetve. Jan Bedrich zplodil tri syny, z nichž dva pusobili jako císarští vojenští velitelé v Uhrách.

Tretí syn, Maxmilián z Trauttmansdorffu (1584–1650), konvertoval z evangelického ke katolickému vyznání. Jako první z rodu prišel do ceských zemí a trvale se zde usadil. Behem stavovského povstání sloužil císari Ferdinandovi II. jako vyjednavac s ceskými stavy. Poté obcas pusobil v diplomatických službách u papežského ci španelského dvora, kde vyjednával napríklad o vojenské pomoci. V roce 1623 povýšil do stavu ríšských hrabat. Díky konfiskacím levne zakoupil Horšovský Týn, který ucinil pozdejším rodovým sídlem. Dále získal Kamenici, Chrastavici, Hlohovou a další statky. Položil tak základ znacnému rodovému jmení, které se pozdeji rozrostlo o Litomyšl, Pecku, Kumburk ci Lipnici.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Trauttmansdorffové