Erb rodu Lobkovicu - Kutná Hora, Czech Republic
Erb rodu Lobkovicu jako soucást sousoší sv. Barbory pred Jezuitskou kolejí v Kutné Hore
Location: Středočeský kraj, Czechia

Lobkovicové, též Lobkowitzové, ci Lobkowiczové, jsou staroceská rytírská a pozdeji panská šlechta pocházející z konce 14. století. Do roku 1919 se psali z Lobkowitz (foneticky prepsaná nemecká forma ceského z Lobkovic podle vsi Lobkovice u Melníka). Roku 1919 hlava rodiny rozhodla, že se rod bude psát Lobkowicz místo Lobkowitz (tedy starocesky místo nemecky).

Po vzniku Ceskoslovenska (1918) pripravil ceskoslovenský zákon o pozemkové reforme Lobkovice o 80 % všech pozemku, které jim vyvlastnil za penežitou náhradu.

V roce 1927 prodali Lobkovicové ceskoslovenskému státu Lobkovický palác na Malé Strane (tzv. bývalý palác Prehorovských ve Vlašské ulici, v nemž dnes sídlí nemecké velvyslanectví. Jiný Lobkovický palác stojí v Jirské ulici na Pražském hrade. Palác na Pražském hrade je v držení jedné z vetví Lobkovicu dodnes a je tak jedinou budovou v soukromých rukou v areálu Pražského hradu).

Po roce 1948 nekterí príslušníci rodu emigrovali z komunistického Ceskoslovenska. František Lobkowicz byl papežem Janem Pavlem II. jmenován 1990 svetícím biskupem pražským a 30. kvetna 1996 byl jmenován prvním biskupem nove založené ostravsko-opavské diecéze. Mikuláš se stal politologem a rektorem univerzity v Eichstättu. Ladislavu (1925–1985), synu Jaroslava (1877–1953) byl v roce 1958 priznán belgický titul „Prince de Lobkowicz“.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Lobkovicové