Kanunnikenhuis Poortgebouw, Tongeren, Limburg, Belgium
Het poortgebouw van kanunnikenhuis X
Location: Limburg, Belgium

NL

Het poorthuis is opgetrokken in baksteen op een plint van kalksteen en silex, twee bouwlagen hoog, twee traveeën breed en één travee diep onder een laag zadeldak. De voorgevel wordt gedomineerd door een gedichte rondboogpoort in kalkstenen omlijsting met imposten en een sluitsteen. De raamopeningen hebben dezelfde vormgeving als deze in het eigenlijke kanunnikenhuis. De zijgevel vertoont sporen van hoekblokken en kalkstenen lijstwerk. Het dak is later opgehoogd en afgeplat. Tijdens verbouwingen in 1981 zijn duidelijke sporen van een hoog en puntig zadeldak opgedoken.

FR

La porte d'entrée est construite en brique sur un socle de calcaire et de silex, à deux étages, deux baies de largeur et une baie profonde sous une couche de toit à pignon. La façade est dominée par une porte en arc de cercle fermée entourée de calcaire avec des impostes et une clé de voûte. Les ouvertures des fenêtres ont le même design que celles des canons actuels. La paroi latérale présente des traces de blocs de coin et de moulures en calcaire. Le toit a ensuite été soulevé et aplati. Lors des rénovations de 1981, des traces évidentes d'un toit de selle haut et pointu sont apparues

EN

The gatehouse is built in brick on a plinth of limestone and flint, two storeys high, two bays wide and one bay deep under a layer of gable roof. The façade is dominated by a closed round arch gate in limestone surround with impostes and a keystone. The window openings have the same design as those in the actual canons house. The side wall has traces of corner blocks and limestone moldings. The roof was later raised and flattened. During renovations in 1981, clear traces of a high and pointed saddle roof have emerged.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Maastrichterstraat 11