Virgin Mary - Kneževes, Czech Republic
33U E 447180 N 5552230
The statue of Virgin Mary - the patron saint of all Christians, Queen of Heaven, Mother of the Church, Our Lady, Mother of God.
Location: Středočeský kraj, Czechia

The general attributes of sculpture of Virgin Mary: Baby Jesus, the Globe, crown of 12 stars, the Moon

Source and more information: (visit link)

=========================================================

V historickém centru obce, na návsi, 30m od pramenište Ouvalka, je v malém oploceném parcíku umístena socha Panny Marie s Ježíškem. Pískovcová socha merí 180 cm, cihlový podstavec má výšku 140 cm a na jeho celní strane je umístena deska s nápisem "Oroduj za nás Panno Maria" a letopocet 1902. Svatá Panna Maria jako jeden z krestanských symbolu nahradila starší pohanské ochranné víly, jež za pohanských dob uctívali naši predkové a které mely symbolicky chránit vodní prameny.

Obecné atributy vyobrazení Panny Marie: jednorožec, bílé roucho, modrý plášt, hvezdy kolem hlavy, pod nohama had, Zeme, srpek Mesíce, matka s ukrižovaným synem, matka pod krížem s mecem nebo 7 meci v srdci, lilie, ruže, oliva, cedr, zelenající se hul, Aronova, hvezda, horící ker, Davidova vež, zahrada obehnaná zdí, zavrená brána; bývá znázornována také s holubicí, s Božským dítetem v nárucí, jako Královna na nebe vzatá s andely
Associated Religion(s): Roman-catholic

Statue Location: in centre of town village