Tolhuis, Millen, Riemst, Limburg, Belgium
31U E 680417 N 5629919
The former tollhouse with adjacent orchard to the west, is located in the north of the municipality of Millen on the corner of the Oude Steenstraat, a remnant of the Roman heirbaan
Location: Limburg, Belgium

NL

Het 18de-eeuwse tolhuis is gelegen aan de voormalige Romeinse steenweg tussen Bonen (Boulonge-sur-Mer), Tongeren en Keulen, een belangrijke handelsweg waar de prins-bisschop van Luik het recht had tot het innen van tol. Na ingebruikname van de meer noordelijk gesitueerde nieuwe steenweg van Tongeren naar Maastricht in 1804-1806 verloren de oude heirbaan, momenteel gekend als Oude Steenstraat, en het tolhuis hun functie.

Er werd reeds vóór 1696 tol geheven in Millen in de ‘Cruijsstraet aan’t eyxken’, gesitueerd aan het huidige kruispunt Oude Steenstraat – Elderenweg. De Ferrariskaart van 1771-1778 die het gebouw ook als ‘Tol huys’ benoemt, toont een bescheiden rechthoekig volume met omhaagde moestuin.

In 1780 pacht Eustachius Stassen de tol voor een termijn van drie jaar van Louis Braive. Hij stelt Jan Picken aan als ontvanger die echter na drie dagen wordt vermoord. De moord schrikt nieuwe kandidaten af en het ambt blijft enkele maanden open staan. Om de functie opnieuw aantrekkelijk te maken koopt Braive voor de bisschoppelijke tafel van Luik iets verderop een stuk grond aan de huidige kruising Oude Steenstraat – Billerweg/Peperstraat. Hierop bouwt Stassen in 1781 een nieuw tolhuis voor 350 gulden, bestaande uit een éénlaags volume met een poorttravee en twee venstertraveeën. De toegang tot het tolhuis bevond zich vermoedelijk in de poortdoorgang. Naar verluidt was er ook een paardenstal annex opslagschuur. In 1782 wordt Antoine Contant de nieuwe ontvanger die tevens ook het aanpalende, eveneens éénlaagse woonhuis zal bouwen zoals aangegeven op de gevelsteen boven de deur: ‘A:C / 1783’.

FR

Le péage du XVIIIe siècle est situé sur l'ancienne voie romaine entre Bonen (Boulonge-sur-Mer), Tongres et Cologne, voie commerciale importante où le prince-évêque de Liège avait le droit de percevoir des péages. Après avoir emprunté la nouvelle route située entre Tongres et Maastricht, située plus au nord, en 1804-1806, la vieille lande, actuellement appelée Oude Steenstraat, et le péage ont perdu leur fonction.

Il y avait déjà un péage avant 1696 à Millen dans le «Cruijsstraet aan't eyxken», situé à l'intersection actuelle Oude Steenstraat - Elderenweg. La carte Ferraris de 1771-1778, qui désigne également le bâtiment comme «Tol huys», montre un modeste volume rectangulaire avec un potager pavé.

En 1780, Eustachius Stassen loue à Louis Braive un droit de trois ans. Il nomme Jan Picken comme receveur assassiné après trois jours. Le meurtre effraie les nouveaux candidats et le bureau reste ouvert pendant plusieurs mois. Afin de relancer le travail, Braive achète un terrain juste devant la table épiscopale de Liège au carrefour actuel Oude Steenstraat - Billerweg / Peperstraat. Ici, en 1781, Stassen construit un nouveau péage pour 350 florins, consistant en un volume simple couche avec un portique et deux baies vitrées. L'entrée du poste de péage était probablement dans le passage de la porte. Il y aurait aussi un hangar de stockage annexe pour chevaux. En 1782, Antoine Contant devient le nouveau récipiendaire qui construira également la maison adjacente, également de plain-pied, comme indiqué sur la brique au-dessus de la porte: «A: C / 1783».

EN

The 18th century tollhouse is located on the former Roman road between Bonen (Boulonge-sur-Mer), Tongeren and Cologne, an important trade route where the prince-bishop of Liège had the right to collect toll. After the use of the more northerly situated new road from Tongeren to Maastricht in 1804-1806, the old moorland, currently known as Oude Steenstraat, and the tollhouse lost their function.

There was already a toll before 1696 in Millen in the 'Cruijsstraet aan't eyxken', situated at the current intersection Oude Steenstraat - Elderenweg. The Ferraris card of 1771-1778, which also names the building as 'Tol huys', shows a modest rectangular volume with a paved vegetable garden.

In 1780 Eustachius Stassen leases the toll for a three-year term from Louis Braive. He appoints Jan Picken as a receiver who is murdered after three days. The murder scares new candidates and the office remains open for several months. In order to make the job attractive again, Braive buys a piece of land just ahead of the episcopal table of Liège at the current Oude Steenstraat - Billerweg / Peperstraat intersection. Here, in 1781, Stassen builds a new tollhouse for 350 guilders, consisting of a single-layer volume with a gantry and two window bays. The entrance to the tollhouse was probably in the gate passage. Reportedly there was also a horse stable annex storage shed. In 1782 Antoine Contant becomes the new recipient who will also build the adjacent, also single-storey house as indicated on the facing brick above the door: 'A: C / 1783'.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Oude Steenstraat