Wigbolt Ripperda & Kenau Simonsdochter Hasselaer, Haarlem, Noord-Holland, the Netherlands
31U E 611402 N 5805375
2 lifesize statues of Wigbolt Ripperda & Kenau Simonsdochter Hasselaer, Haarlem, Noord-Holland, the Netherlands.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Wigbolt rijksbaron Ripperda tot Winsum(Winsum, Groningen, omstreeks 1535 – Haarlem, 16 juli 1573) was een telg uit het oudadellijke geslacht Ripperda en maakte aan het begin van de Tachtigjarige Oorlogdeel uit van het leger van Willem van Oranje.

Wigbolt was een zoon van Fokko rijksbaron Ripperda, heer van Winsum, en Anna van Ewsum.

De calvinist Wigbolt Ripperda is de geschiedenis ingegaan als de man die leiding gaf aan de Haarlemmers tijdens het beleg van Haarlem, een maandenlange militaire uitputtingsslag die duurde van december 1572 tot juli 1573 en waarbij duizenden het leven lieten.

Nadat Ripperda samen met onder meer Kenau Simonsdochter Hasselaer en de andere Haarlemmers de stad zeven maanden lang had verdedigd tegen de Spaanse troepen, gaf de uitgeputte Haarlemse bevolking zich op 12 juli 1573 over. Op 16 juli werd Ripperda onthoofd op 't Sant (later hernoemd tot "De Grote Markt"). Ook enkele honderden van zijn medestanders werden na de overgave door de bezetter vermoord.

In Haarlem, Amsterdam en in Winsum zijn onder meer verschillende straten, gebouwen en een park naar hem vernoemd, evenals in Haarlem-Noord aan de Kleverlaan de (voormalige) Ripperdakazerne.

Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588/1589) was een scheepsbouwer en houthandelaar die bekend is geworden door de legende over haar verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Hoewel Kenau bekend geworden is onder de naam Kenau Simons Hasselaer, gebruikte zij die naam zelf niet. In authentieke stukken komt zij slechts voor als Kenau Simonsdochter. De naam Hasselaer komt van moederszijde, haar moeder was Guerte Coenen, dochter van Coen Hendricksz Hasselaer. De vader van Kenau was Simon Gerritsz, brouwer te Haarlem aan het Donkere Spaarne. Hoewel in sommige publicaties wordt vermeld dat Kenau's vader burgemeester van Haarlem was, is dit onjuist; hij komt als zodanig niet in de Haarlemse archieven voor. Haar zwager was Hadrianus Junius, de lijfarts van Willem van Oranje. Tijdens het Beleg van Haarlem leverde ze scheepshout voor schepen die via het Haarlemmermeer in verbinding stonden met de Prins. Haar neef Pieter Hasselaer diende als bode van de prins.

Tijdens het beleg van Haarlem hielpen alle inwoners van de stad (mannen, vrouwen en kinderen) mee aan de reparaties aan de stadswallen die door Spaans kanonvuur waren beschadigd, aldus de ooggetuigenverslagen van tijdgenoten.[1] Een in het Latijngeschreven ooggetuigenverslag uit Delftmaakte in het bijzonder melding van een zekere Kenau die uitblonk in haar inzet om aarde naar de stadswallen te dragen om deze te repareren. Het anonieme Delftse verslag beschreef daarnaast dat de bevolking van Haarlem vanaf de wallen met brandend stro en kokende pek (zogenaamde teerkransen) de Spaanse belegeraars bevochten. Na verloop van tijd doken verhalen op dat het Kenau was geweest die met teerkransen tegen de Spanjaarden had gevochten.

Na afloop van het verloren beleg mocht een groot deel van de Haarlemse bevolking onder betaling aan de Spanjaarden de stad verlaten. Kenau verliet Haarlem om haar handel voort te zetten.[1] Zo sloot zij een contract met de Delftse bierbrouwer David Jansz, waarna zij in september 1574 een lucratieve positie wist te bekleden in de stad Arnemuiden. In 1577 was zij volgens documenten inmiddels inwoner van Leiden. Hierna keerde zij terug naar Haarlem, waar zij in 1579 weer in documenten opduikt, zonder vermelding van enige heroïsche status.

Tijdens haar leven had ze al een slechte bijnaam onder de Haarlemmers. Dit kwam vooral door haar moeilijke karakter. Uit verschillende rechterlijke bronnen is op te maken dat ze voortdurend procedeerde. Bijna twintig jaar na haar dood werd ze zelfs nog uitgemaakt voor een tovenares. Ze procedeerde in 1585 ook tegen de stad Haarlem, die nooit betaald had voor het hout dat zij had geleverd. Pas na haar dood werd het geld aan haar erfgenamen uitbetaald. Haar naam werd uiteindelijk gebruikt als scheldwoord voor manwijven. Soms wordt met 'Kenau' echter ook een moedige, doortastende en zelfstandige vrouw bedoeld.

Het einde van Kenau is een mysterie: tijdens een zeereis naar Noorwegen waar zij hout zou inkopen, werd zij volgens haar dochters vermoord door zeerovers. Haar dochters spanden daarop een proces aan tegen de eigenaar van het schip waarop zij meevoer. Anderen beweerden dat Kenau zou zijn gevlucht vanwege financiële problemen.

Standbeeld is gemaakt door Graziella Curreli. Gemaakt van brons en een hardstenen sokkel. Gemaakt in 1960.