The Hospital „Underneath Petrín“ by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The Hospital „Underneath Petrín“ by Karel Stolar - Prague
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Tha Hospital of the Sisters of Mercy of St. Borromeo (former The Hospital „Underneath Petrín“ ) is situated in the lower part of Petrín and below the Strahov Garden. The hospital is administrated by the Congregation of the Sisters of Mercy of St. Borromeo.

The premises of the hospital were founded by the congregation in 1837 amd shortly afterwards the congregation became the most numerous and most significant order in Bohemia. There were departments of the internal medicine and surgery and also a nursing school. The hospital still worked during WW2 because part of the sisters were German. Besides nursing the sick the sisters also provided shelter to the persecuted people and partisans in their convents and hospitals. After the end of WW2 the nuns markedly looked after the prisoners from the Nazi concentration camps. In 1952 the hospital was nationalized and the local nuns were displades to the frontier areas of the republic. In 1993 the congregation won the hospital back and decided to continue in the health care supply.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - V.'

=========================================================

Do Prahy prišly boromejky na den patrona ceské zeme sv. Václava 28. zárí 1837. Jednalo se o ctyrlístek dívek z ceskobudejovické diecéze, které se ctyri roky predtím odebraly do francouzského mesta Nancy, aby tam pusobily v noviciátu. Po svém návratu se tak staly prvními ceskými reholními sestrami kongregace sv. Karla Boromejského.
Prvním místem jejich služeb nemocným a trpícím byl Klaruv ústav slepcu. Jelikož chtely ve smyslu svého ucení ošetrovat i nemocné, zakoupily s pomocí mnohých dobrodincu v roce 1842 pod Petrínem na úpatí strahovské stráne od barona Bretfelda menší dum vcetne prilehlých zahrad, ve kterém zatím umístily šest lužek pro ženské pacienty, zárodek pozdejší nemocnice.Tento dum se stal zároven jejich domem materským.

Clenek rádu ochotných zasvetit svuj život službe nemocným pribývalo a vzhledem k všeobecne uznávané užitecnosti jejich obtížné práce se našli i mecenáši. Proto mohly boromejky zapocít na tomto míste v letech 1851-1854 se stavbou velké nemocnice, ke které byly ješte pozdeji prikoupeny pozemky cásti strahovské vinice. Mezi nejprednejší mecenáše patril kníže František Jirí z Lobkovic Ten, jak se uvádí, se navíc neostýchal nepoznán v prestrojení za nádeníka denne tri hodiny na stavbe nemocnice pracovat. Stavba areálu nemocnice probíhala v nekolika etapách. Po uvedené první v roce 1856 stavitel a architekt Jan Ripota vybudoval nové západní krídlo, v roce 1893 stavitel B. Fleischinger pripojil krídlo severní a v roce 1898 bylo pristaveno další krídlo pri boku stavby Ripotovy.

V roce 1855 byl ke vznikajícímu komplexu kláštera a nemocnice pristaven kostel zasvecený sv. Karlu Boromejskému.Tento svetec, který zemrel v roce 1584, býval kardinálem a milánským arcibiskupem. Práve v tomto meste v letech 1569-1570 rádil hladomor a nakažlivé nemoci a v roce 1576 mor. Karel Boromejský jako jeden z mala zdravých zustal ve meste a nezištne ošetroval nemocné a umírajícím poskytoval svátosti. Pro potreby trpících rovnež rozdal veškerý svuj nemovitý i movitý majetek.

U príležitosti stoletého jubilea bylo zpetne vzpomínáno i první svetové války, kdy na frontách nebojovali pouze vojáci, ale v strastech a odríkání sloužily v polních nemocnicích i ve zdravotnických zarízeních obetave sestry boromejky. Predevším pak vzpomínáno na Francii jako místo vzniku kongregace. Tady stály sestry po boku ceských legionáru a byly i vyznamenávány za svou statecnost vojenskými rády a vyznamenáními. Dokonce se generální predstavené, matce Elekte, která zemrela v roce 1918, dostalo pri pohrbu na rádovém hrbitove v Repích vojenských poct, jaké se poskytují vysokým vojenským hodnostárum. Scházely jen cestné salvy Tento nedostatek v režii však napravilo samo nebe. Nad ješte otevreným hrobem pri jarní bource nekolikrát mohutne zahrmelo.

Po zrízení totalitního režimu prišlo zestátnení nemocnic, lécebných a ošetrovacích ústavu podle zákona c. 185 z 19. cervence 1948, který nabyl platnosti k 1. lednu následujícího roku. Nemocnice Pod Petrínem se stala pobockou Státní fakultní nemocnice v Praze 2. Dne 15. srpna byly boromejky z nemocnice a kláštera odvezeny a internovány. Nekteré z nich okusily za takzvanou protistátní cinnost na dlouhá léta i veznení. Ani behem totalitního režimu se však svého životního poslání sloužit nemocným a bezmocným nevzdaly, i když jejich cinnost musela být casto skryta.
Po zmene politických pomeru a vydání restitucního zákona byla nemocnice rádu ke dni 23. listopadu 1992 vrácena. Dohady však trvaly ješte dlouho. Stát požadoval odkoupení vnitrního zarízení, sestry zase argumentovaly tím, že nájem za léta, kdy stát jejich majetek užíval, by tuto cástku o dost presahoval. Ústavní lékárna umístená v areálu požadovala zaplaceni dvou miliónu korun za úcetní hodnotu skladu léku v nemocnici. Cást budov byla ve špatném stavebním stavu. Rovnež tu sestry našly v provozu kuchyni, kdysi moderní, takrka ve stejném stavu, v jakém ji opouštely.

Po vyhnání sester boromejek z nemocnice v roce 1952 byl odsvecen kostel sv. Karla Boromejského, jenž potom po dlouhá léta sloužil jako depozitár pro administrativu nemocnice. Jakákoliv stavební údržba neexistovala. V restitucním rízení dostaly boromejky zpet i kostel. Meli jsme možnost si v tu dobu prohlednout jeho znicený interiér a v dobe, kdy byly vnitrní zdi chrámové lodi obestaveny až do krovu lešením, vystoupat spolu s ing. arch. Josefem Hyzlerem, který se o obnovu kostela velice zasloužil, až na vrchol. Stalo se tak u príležitosti, kdy akademická malírka Vera Dedicová zjištovala rozsah poškození obrazu Panny Marie, vysoko nad prostorem oltáre. Nakonec se podarilo restaurovat nejen obraz, ale v rekordne krátké dobe rekonstruovat celý objekt. Novotou zárící kostel vcetne opravených plastik od sochare Václava Levého na jeho prucelí tak mohl 22. srpna 1993 pražský arcibiskup Miloslav Vlk po mnoha letech vysvetit. Dnes se v nem opet konají pravidelné bohoslužby.

Pri vnitrní ohradní zdi na malém nádvorí, proti vstupu do nemocnice, je umísteno sousoší Piety. Madona s mrtvým Kristem v tradicním ikonografickém pojetí má po stranách na samostatných soklech dva v pokleku znázornené andely. Snad je méne známé, že toto dílo sochare Jana Brokofa z roku 1695 stávalo dríve na Karlove moste.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/07/2018